Sedam zanimljivih kuća u 2014.

Od jedinstveno dizajniranih vila do minijaturnih kućica, prošle godine smo se zaista uvjerili da su, bez obzira da li više volite male ili velike prostore, mogućnosti za stanovanje beskrajne.

Predstavljamo vam sedam domova koji su ostavili utisak na nas prošle godine – od kuće koja izgleda kao da bi trebala biti u znanstveno fantastičnom filmu do doslovno kontejnera. Nadamo se da nam i 2015. donosi takve kreativne i lijepe domove.

”Kuća pečurka” u Njujorku

o-OUTSIDEMUSHROOM-900

o-INSIDEMUSHROOM-900

Ova kuća je izvorno trebala izgledati kao cvijet divlje mrkve, ali nešto je pošlo krivo tokom gradnje. Nakon što je završena, dobila je nadimak “kuća pečurka.”

Smještena u Pitsfordu, Njujork, kuća se sastoji od pet zasebnih jedinica od poliuretana i betona koje teže 80 tona. Još uvijek je na prodaju po cijeni od 925 000 dolara.

Maleni dom od 30 000 dolara

o-TIMEHOME-900

o-TINYHOMEINSIDE-900

Web dizajner Alek Lisefski sagradio je ovaj vrlo mali dom u prikolici za svoju djevojku i sebe. Za izgradnju ove kuće u Kaliforniji bilo je potrebno samo  30 000 dolara. Prikolica se nalazi u dvorištu druge kuće, a par iznajmljuje taj prostor.

Napušteni francuski dvorac

o-CHATAEU-900

o-INSIDE-900

Istorija ovog masivnog dvorca od 94 sobe seže u 13. vijek. Bračni par Karina i Kreg Voters uspjeli su da ga renoviraju a istovremeno sačuvaju njegovu važnu istoriju.

Još jedan maleni dom izgrađen unutar kontejnera

o-DUMPSTER-900

o-DUMPSTER2-900

Profesor sa Huston-Tillotson Univerziteta, Džef Vilson, većinu godine provede u kontejneru (on ga zove magična kutija). Vilson živi u prostoru od tri kvadratna metra što čini svega jedan odsto veličine prosječnog američkog kućanstva.

Raskošna kuća u Vankuveru

o-VANCOUVER-900

o-INSIDEVANCOUVER-900

Vjerovatno ponekad maštate da živite u raskošnoj vili od četiri sprata kao što je ova u Vankuveru. Zidovi su prekriveni zanimljivim freskama, podovi su mramorni, kuća ima vlastito kino, teretanu sa saunom i još mnogo toga. Sve to po cijeni od 5 miliona dolara.

Kuća kao iz Gospodara prstenova

MC8488183 - Exterior (Front)

MC8488183 - Interior (General)

Ovaj dom je kao stvoren za nekoga ko ne želi živjeti u kutiji, nego, unutar posve drugačijeg oblika. Dom je trenutno na prodaju za nevjerojatnih 1 200 000 dolara. Sadašnji vlasnici kupili kuću 1967. i pretvorili je u udobno mjesto za život dodavanjem visokih plafona i krovnih prozora.

Stan koji se širi pokretom ruke

transforminghouse_renee

Naučnici su konačno stvorili rješenje za ljude koji žive u malim stanovima u gradovima širom svijeta. CityHome, mehanički okvir koji izgleda poput velikog ormara, otvara se u stan koji ima krevet, kuhinju, radni prostor i prostor za odlaganje. Stan se temelji na kliznim valjcima koji omogućavaju strukturi da se proširi nekoliko metara u bilo kojem smjeru.

 

Izvor- huffingtonpost.com