Kako da vaša odjeća miriši dugo nakon pranja

Oprali ste odjeću, koristili omekšivač, ali fini miris brzo je “ispario”, pogotovo nakon što su neki komadi malo duže stajali u ormaru.

Postoji nekoliko načina, odnosno trikova, kojima možete produžiti svježinu i miris oprane odjeće za nekoliko dana s nekim trikovima miris će trajati i mjesecima.

 

Parfem i maramica

Umjesto da prskate parfem direktno na odjeću, naprskajte ga na jednu maramicu i stavite je u ormar. Miris će se sigurno proširiti, komadi odjeće će ga upiti, a dobra stvar je što nećete oštetiti ni zaprljati omiljene stvari.

Osvježivač zraka za automobil

Da, možete ih koristiti i u ormarima. Birajte neke blaže mirise takozvanih borića, zamotajte ih u maramicu ili neku krpicu, i stavite u ladicu. Mirisat će mjesecima.

Zrna kafe

Osim što će upiti sve one loše mirise, zrna kave proširiti će svoj miris. Napunite malu posudicu zrncima, napravite nekoliko rupica u poklopcu ili aluminijskoj foliji kojom ste je prekrili i stavite u ormar. Mijenjajte ih jednom mjesečno.

Esencijalna ulja

Baš kao i sa zrncima kafe, odjeću možete trajno namirisati esencijalnim uljima. Dodajte nekoliko kapi u mašinu tokom zadnjeg ciklusa pranja ili ih nakapajte na jednu maramicu/krpicu i stavite u ormar.

Sapun

Jedan od najstarijih trikova kojima se mnogi i danas koriste jest stavljanje tvrdog sapuna među stvari. Sve što trebate jest zamotati ga u papirnati ručnik ili samo ubaciti u ormar u originalnom pakovanju.