Kako pravilno očistiti kuhinjsku dasku da bi trajala duže

Daska za rezanje jedan je od najčešće korištenih predmeta u kuhinji. Međutim, znate li kako ih pravilno održavati?

Nepravilna njega može pridonijeti tome da one postanu ozbiljna prijetnja za naše zdravlje. Za razliku od plastičnih dasaka koje možete prati u mašini posuđa, drvene kuhinjske daske zahtijevaju malo više pažnje.

Bitno je da se dobro osuše

Prilikom čišćenja drvenih dasaka, ali i bilo kojeg drugog drvenog pribora, preporuka je da ih operete s malo deterdženta za suđe, isperete vrućom vodom, obrišete i ostavite da se osuše u uspravnom položaju, kako bi se sa svih strana “provjetrile”.

Nikako ih nemojte prati u mašini za suđe jer će ih jaki mlaz vruće vode u kombinaciji s hemikalijama učiniti podložnima pucanju i savijanju. Ako daska ima nekoliko većih udubljenja od noža, potrudite se ih dobro očistiti.

Sol, limun i soda su uvijek dobro rješenje

Također, dasku je potrebno očistiti, isprati i osušiti s obje strane ploče jer tečnost iz hrane može kapnuti i na drugu stranu te je tako zaprljati. Kako biste bili sigurni da ćete uspješno ukloniti sve bakterije, drvenu dasku možete umjesto hemijskim sredstvima očistiti i pomoću dvije namirnice koje imate u kuhinji: soli i limuna.

Sve što trebate je posipati sol po dasci za rezanje te je izribati polovinom limuna. Tako očišćenu dasku ostavite nekoliko minuta da odstoji, a zatim je isperite toplom vodom. Kako biste s daske uklonili i neugodne mirise, ovoj mješavini dodajte i sodu bikarbonu.