Kako da odaberete kuhinjsku napu

Kuhinjska napa vrlo je korisna stvar jer onemogućava da se mirisi kuvanja šire cijelim stanom. Osim što prečišćava vazduh, on sprječava taloženje masnih naslaga po namještaju, kao i stvaranje kondenzacije u kuhinji.

Za napu koja eliminiše i paru, jer ima i vrsta koje to ne mogu, preporučuje se da bude montiran na odstojanju ne manjem od 60 i ne većem od 65 centimetara od grijne ploče. Važno je imati u vidu da odvod za paru treba da bude što je moguće bliže napi. Na izlazu nape montira se povratna klapa, koja sprječava vraćanje neprijatnih mirisa nazad u prostoriju. Povratna klapa se ne montira u slučaju kada napa radi sa filterima na bazi aktivnog uglja.

Mnogi ne vole nape jer proizvode buku, ali to nije slučaj sa novim modelima koji imaju bešumne sisteme. Takođe, vrlo je važno da odaberete pravi kapacitet nape. Da bi bila efikasna, napa treba 10 puta da promijeni i pročisti vazduh u razmaku od jednog sata. Nije nevažno ni to da li vam je kuhinja zatvorena ili povezana sa drugim dijelovima stana, jer ukoliko uzmete slabu napu, mirisi će se i dalje širiti po svim prostorijama.

Što se tiče veličine, kao osnovno pravilo uzima se da grijna ploča ne treba da bude šira od nape. Na primjer, ukoliko je širina grijne ploče 70 cm, preporučljivo je da uzmete napu od 90 cm. Kad se radi o filterima, najefikasniji su metalno-kasetni koji treba da se čiste u mašini za suđe ili ručno bar na dva mjeseca. Mnoge nape imaju i indikatore koji vam signaliziraju kada treba da ih operete.

Da biste postigli maksimalan efekat odstranjivanja mirisa i masnoća, aspirator treba uključiti minut prije početka kuvanja, a preporučljivo je da radi još desetak minuta pošto skuvate jelo.

Izvor – novosti.rs