Tajna prostranog doma je u skandinavskom stilu

Ako pratite trendove uređenja, sigurno ste primjetili kako su minimalno uređeni i besprijekorno organizovani enterijeri sve popularniji.

Upravo ove osobine karakterišu skandinavski stil, poznat po svojoj jednostavnosti, funkcionalnosti i neutralnoj shemi boja. Omiljen je i zbog svoje sposobnosti da prostor čini većim i urednijim.

Srećom, da biste unijeli ovakav stil u svoj dom, ne morate početi od nule, dovoljno je napraviti male izmjene koje će imati željeni efekat.

Bilo da ste u potrazi za redizajnom, boljom organizacijom ili jednostavno želite pospremiti, u nastavku pogledajte nekoliko jednostavnih načina uređenja u ovom stilu.

Pravilan raspored i dovoljan razmak između objekata učiniće da vaš dom izgleda manje neuredno. Prilikom organizovanja ormara pokušati izbjeći mnoštvo stvari na gomili koje preovlađuju prostorom i opterećuju oko.

Scandinavian closet:

Jarke boje doprinose intimnijoj atmosferi, dok neutralne, nježne boje prostor čine otvorenijim. Kako bi vizuelno povećali prostor najbolje je da koristite bijelu boju na zidovima, ili kombinaciju bijele sa sivom ili nekom pastelnom bojom.

Kitchen with open shelving and neutral Scandinavian color scheme:

Smanjite količinu stvari na policama i stolovima, na njima ostavite samo ono što želite da i drugi vide. Kako bi izbjegli haos, ostale sitnice posložite u ladicu ili ormar.

Monochromatic living room:

Kako biste osvježiti dnevni boravak ili spavaću sobu, zamijenite kitnjaste uzorke, poput cvjetnog ili životinjskog printa, sa jasnim i jednostavnim dizajnom kao što su pruge ili geometrijski oblici. Jednostavniji obrasci će produžiti druge linije prisutne u prostoriji, što je cijeli prostor učiniti širim nego što stvarno jeste.

Black and white Scandinavian-inspired living room:

Osvjetljenje sobe je ključno za stvaranje iluzije većeg prostora. Pustite više prirodnog svjetla da sija kroz prozore i vaš će se dom odmah činiti prostranijim.

Gorgeous bedroom with sheer white curtains and natural light:

dominfo/huffingtonpost.com