Kako iskoristiti hranu koju biste inače bacili

Stare je navike teško promijeniti pa ako na primjer banane dozrele i potamne, najlakše ih je baciti, ali određene namirnice i hranu možete odlično iskoristiti u kuhinji i uštedjeti.

Kruh star nekoliko dana neće biti najbolji za sendvič ili uz tanjir toplog variva, ali to ne znači da ga treba baciti. Jedan od načina kako iskoristiti stari kruh jest taj da ga narežete i stavite na tanjir pa radijator da se dobro isuši. Poslije ga sameljite i imate svoje krušne mrvice za paniranje. Takođe, stari kruh odličan je za tostiranje.

Banane

Većina nas ne voli potamnjele banane, ali i one se mogu iskoristiti. Za početak napravite frape sa kašikom meda ili smoothie.

Paradajz i paprika

Ako vam paradajz ili paprike nisu više dovoljno svježi za salatu, spremite ih za umake i kuhana jela. Paradajz se smije zamrznuti cijeli. Prije kuhanja ga stavite pod toplu vodu kako biste lakše ogulili koru, a poslije narežite i napravite fini umak za tjesteninu. Paprike se mogu ispeći i oguliti pa ih takve u frižideru možete čuvati nekoliko dana.

Ostaci povrća za supu

Ako ste narezali više celera, luka ili mrkve za supu, složite paketić i zamrznite. Sljedeći put imate već sve pripremljeno ili povrćem možete obogatiti neko drugo jelo. Takođe, isto možete učiniti ako imate viška ovakvih namirnica jer šteta je pustiti da propadnu.

Ostaci mesa i kosti

Pileća prsa s kojih ste skinuli meso iskoristite za temeljac. Nakon što se ohladi, spakujte porcije koje vam najbolje odgovaraju i zamrznite za buduća jela. Isto možete napraviti i s kostima neke druge vrste mesa. Već kuhano ili pečeno meso šteta je bacati jer se može jako dobro iskoristiti za salate ili ukusan sendvič.

Jogurt

Grčki i običan jogurt koji je pri isteku roka trajanja može biti vrlo dobra zamjena za maslac pa time i zdravije poslastice. Jednu šoljicu maslaca možete zamijeniti s 1/4 šoljice grčkog jogurta i pola šoljice maslaca. Tako imate zdraviju poslasticu s manje masnoća. Možete i napraviti klasične jogurt-kocke s malo voća, na primjer kolutićima banane pa imate fine zalogaje za doručak.

 

Izvor – tportal.hr