Kada beton postane zanimljiv

Kada kažemo beton, pomislimo na grubi materijal neophodan za radove na izgradnji. Zbog njegovog sirovog i sivog izgleda, teško ga je zamisliti u zanimljivim, kreativnim i dekorativnim formama.

Razvojem tehnologije, ovakve predrasude se polako mijenjaju, pa tako i beton uz razne dodatke i načine obrade postaje materijal pogodan i za završnu oblogu, zanimljiv i ugodan oku. Zato beton postaje nezaobilazan dio enterijera uređenih u modernom i industrijskom stilu. Sve više se koristi i za uređenje eksterijera te sada možete fasadu, zid ili bilo koju vanjsku betonsku površinu urediti dekorima poput velikih crvenih ruža.

geo-weave-ceramic-tile-ogassian-0

wall-tile-concrete-geometric-patterned-3-d-64419-4233413

 

Printani beton

Jedna od kompanija koja je veoma uspješna u ovom polju je finska kompanija “Graphic Concrete”. Oni su razvili metodu urezivanja ploča betona s kojom je granica mogućeg samo ljudska mašta. Njihove metode takođe uključuju razne “zatezivače površine betona”, što znači upotrebu specijalnog filma u tvornici prefabrikata, koji se printa na prije određena mjesta konvencijalnom print-metodom.

Uzorak se dobija kao razlika između tretiranog i netretiranog dijela površine betona. Ova metoda mogla bi se puno stručnije opisati, ali svodi se na to da djeluje slično kao razvijanje fotografija sa filma.

Ulappatori Tähystäjä, Finland

16938-JE-Dunn-precast-garage

 

Posebno osmišljene betonske pločice

Jedan od zaljubljenika u beton i njegove mogućnosti je i dizajner Daniel Ogassian, koji u svom studiju u Kaliforniji od betona izrađuje obloge fasade, betonske pločice koje se mogu koristiti i u enterijerima i u eksterijerima i sl.

Beton, koji se smatra “starim zanatom”, polako se pomiče i zauzima svoje mjesto u svijetu digitalnog dizajna. Napredna tehnologija omogućuje ovom američkom dizajneru da dizajnira i izrađuje specijalno naručene proizvode po želji kupca, ali i da ima masovnu proizvodnju kao što su to doživjele ploče “Optic 1”, “Japanski val” i “Penta Flora”.

Beskrajne mogućnosti osmišljavanja površina betona ovog dizajnera daju tradicionalnoj metodi popločavanja pločicama jedan novi, savremeni efekat.

wall-tile-concrete-floral-3-d-64419-4232981

 

Zanimljive betonske staze

A betonske ploče, kojima mnogi pokrivaju svoje prilaze kućama, takođe su dobile novi, zanimljiviji pristup. Oni koji svoj ulaz oblože ovim raznobojnim pločama uzbudljivih oblika, više se nikad ne vrate onim dosadnim pravougaonim pločicama koje se pojavljuju u svakom drugom dvorištu.

Studio “Ivanka” osmislio je ove popularne pločice, koje mnogi nazivaju “flasterom”. Pločice su dizajnirane u 14 različitih boja, a rade ih za unutrašnju i vanjsku primjenu. Sami ih proizvode u vlastitoj tvornici, od visokokvalitetnog betona, u raznim veličinama i debljinama (u zavisnosti od primjene). Ukoliko vam nijedna od boja ne odgovara, u studiju će primiti narudžbu u boji po vlastitom izboru.

flaster-4

Graze-Bath-1