Arhitektonski studio predstavio predstavio ideju za budući kongresni centar u Banjoj Luci

Idejni projekt kongresnog centra u Banjoj Luci koji bi trebalo da bude izgrađen u narednim godinama predstavljen je kao nosilac novog urbanog identiteta, projekt nove arhitektonske paradigme.

Internacionalni arhitektonski studio sa sjedištem u Madridu Cosmos architecture je predstavio svoj idejni projekat i kako bi kongresni centar u Banjaluci trebalo da izgleda. Oni kažu da dizajn teži ka stvaranju zgrade koja je prilagodljiva, interaktivna i dostupna svima.

Centar će biti smješten na atraktivnoj lokaciji, uz teniske terene kod parka “Mladen Stojanović”, odnosno između Gradskog stadiona i tržnog centra Delta planet.

Ideja i razlog planiranja ove građevine je potreba za mjestom gdje će biti održavani razni koncerti, kulturni programi i razne kongresne djelatnosti, piše Klix.

Unutar i ispod strukture su ostavljene dvije praznine za kulturne aktivnosti, one su dio zgrade, ali s osjećajem nove dinamične interakcije između grada i kulturnih aktivnosti u zgradi. Zgrada je zamišljena kao svjetionik, a osim ove dvije praznine koje građevinu integrišu s gradom, biće dostupno i mnogo drugih otvorenih prostora koji su poprilično fleksibilni i moguće ih je montirati po potrebi.

Ova zgrada bi trebalo da bude mjesto koje okuplja umjetnike, posjetitelje i zajednicu grada kako bi se upoznali o arhitekturi, kulturi, znanju, muzici i prirodi.