Oslikavanje zidova: Urbana kultura u sobi

Bijeli zid idealan je poligon za kreativnost. Tapete? Boje za zid? Ili jednostavno slike i fotografije? Mogućnosti su razne, a jedan od najatraktivnijih načina dekorisanja zidova je oslikavanje. Bilo da se sami odlučite na taj korak ili pozovete stručnu i slikarski talentovanu osobu, jedno je sigurno, motiv i boju birate sami. Napokon na zidu možete imati lik svog omiljenog junaka ili atraktivnu apstrakciju koja će plijeniti poglede.

Umjesto slike

Prednost oslikavanja zidova prvenstveno se ogleda u vrlo fleksibilnoj i korisnoj primjeni. Naime, svi mi u stanu imamo neki dio zida koji zjapi prazan i baš treba nešto što bi ga “podiglo”, a nijedna slika ili ukras naprosto se ne mogu uklopiti dimenzijama u traženi dio.

oslikan zid

Zato je oslikavanje odličan izbor za takve slučajeve, jer je prilagodljivo za svaku dimenziju, kao i stil unutrašnjeg uređenja. Motivi su razni, od cvijeća, lišća, anđela ili stilizovanih figurativnih dezena, kao i izbor boja.

decals hm

Nezavisno koji stil njegujete u svom domu, pravilnim izborom motiva oslikani zid još više će naglasiti individualnost cijelog prostora te ga učiniti originalnim i drugačijim. Međutim, slobodne površine u stanu mogu biti i podloga na kojoj ćemo izraziti svoj moto, stav, misao ili omiljenu tezu.

Grafiti

U primjeni modernih načina uređenja možemo vidjeti kako se socijalne promjene ogledaju u umjetnosti, a umjetnost u modernom dekoru. Baš kao što je nastao tango na ulicama, u predgrađima, ili rokenrol kao oblik protesta, ovi oblici izražavanja postali su prihvaćeni kao novi umjetnički oblici. Uvlače se u domove, postaju poštovan i neporeciv način života, koji prožima svaki segment, pa i onaj koji se bavi uređenjem životnog prostora.

grafiti zid

Na sličan način možemo da govorimo o dekoracijama koje su se prvenstveno pojavljivale na eksterijerskim dijelovima objekata, odnosno na ulicama. Usvajajući urbane elemente, karakter i vrijednosti mladih ljudi, umjetnost u jednom drugačijem obliku ulazi u oblast uređenja prostora – kroz grafite i murale oslikane na zidovima.

Grafiti su oblik neformalnog izražavanja i komuniciranja među ljudima. Autori grafita često žele izraziti proteste, svoja mišljenja, ostvariti kontakt sa svojom okolinom. Danas se grafiti promovišu kao umjetnost, a kao dekoracija svakako ostavljaju veliki efekat.

Jarke boje, oblici koji su distancirani od popularnih pravaca, predstavljaju veoma originalan način ukrašavanja zidova. Pojedini, veći komadi namještaja, tepisi i drugi dekorativni predmeti takođe nisu pošteđeni ovog trenda dekorisanja.

dekor zida

Kao što smo rekli, grafiti su izraz kojim pojedinci žele da iskažu svoj stav i način na koji percipiraju stvarnost. Međutim, ti stavovi ne moraju nužno biti revolt i bunt. Ukoliko želite prenijeti svoje pozitivne misli i osjećanja na zid u kući ili kancelariji, slikari ili crtači grafita vam to svojim svježim bojama i neformalnim oblicima mogu uraditi bolje nego iko drugi.

Muzika kao jedan od elemenata urbane kulture, takođe, promoviše ideologiju kulturalne revolucije, stoga je jedan od najčešćih motiva u ovakvim dekoracijama.

Oprezno s bojama

Nije nužno obojiti i oslikati cijeli zid, dovoljno je samo dio zida osvježiti ponekim detaljem i prostor je potpuno drugačiji, a nadasve reflektuje vašu individualnost, budući da vi birate boje i oblike. Različitim zidnim ilustracijama i razigranim motivima spretno možete odijeliti ili istaknuti neki dio prostora, te na taj način fokusnu tačku usmjeriti gdje želite.

oslikavanje zida

Naravno, s bojama treba da budete hrabri i slobodni, ali svakako i pažljivi, jer vaše najbolje namjere lako mogu postati vaša najveća noćna mora, zato se svakako posavjetujte prije nego što krenete u susret bojama, a kada vam izabrani motiv dosadi, možete ga prebojiti običnom bojom za zidove.

petticoat-interior-9