Kancelarija sa najboljom krovnom terasom nudi nevjerovatan pogled na grad

Jedinstveno radno mjesto koje zadovoljava potrebe svakodnevnih funkcija kancelarijskog prostora, a istovremeno uliva vitalnost u urbanu zajednicu.

Smješten u umjetničkoj radionici u Nanjingu u Kini, ovaj nevjerovatan radni prostor stvara novu vrstu ravnoteže između posla i privatnog života u komercijalnoj oblasti. Dizajner koristi visinske razlike između originalne zgrade i novih elemenata kako bi okružio potopljeno čvorište za odmor i druženje, i stvara prelijepu baštu na krovu. Prostor je proširenje unutrašnjeg poslovnog prostora, koji se koristi za izražavanje ličnosti dizajnera i specifičnih prostornih atributa, dok nenamjerno pruža odlično mjesto za opuštanje zaposlenih.

 

Studio Ten

 

Studio Ten

 

Studio Ten

Sa visinskom razlikom lokacije, „most“ se pojavljuje pod određenim uglom, djelujući kao zona za prelaz između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Šetajući duž mosta, ljudi prolaze kroz otvoreni bar i vrata da bi došli do hodnika koji povezuje različite unutrašnje funkcionalne prostore. Da bi se definisala razlika u prostoru, dizajner je postavio dvije nove nepravilne kutije na originalni okvir zgrade kako bi se osiguralo da prostor dnevne sobe viri iz spoljašnjeg zida zgrade.

Područje bara se sastoji od nadstrešnica, spoljašnjih hodnika i poluotvorenih ograđenih prostora, koji se kombinuju kako bi formirali mekani vizuelni ulaz. Barski prostor povezuje unutrašnjost i eksterijer u vidu funkcionalne dopune, omogućavajući pauze poslije posla, dnevna okupljanja i grupne proslave. Sa odgovarajućim fasadnim otvaranjem prema terasi, pogled izbliza u daljinu ocrtava gradsku liniju i postepeno postaje uočljiv.

Dizajn fasadnog prozora dnevne sobe pruža uvid u gradski pejzaž, dok istovremeno u potpunosti iskorišćava dinamično svjetlo i senke vode na otvorenom, čime se eliminiše neophodnost njenog fizičkog prisustva. Zbog visinskih razlika, istaknuta dnevna soba stvara previsoku strukturnu formu, formirajući tako prisan odnos između enterijera i eksterijera.

Fasada kvadratnog oblika obuhvata dijagonalni dio, koji namjerno formira ugaoni spoj sa mostom na ulazu, povezujući prostore i povećavajući interesovanje osiguravajući da prozor može da vidi most, i obrnuto. Kružni prozorski otvori pretvaraju svjetlost u stubove, sa ogromnom svjetlošću i sjenkama koje lutaju po tlu i zidu, čineći linije prostora trodimenzionalnim i pretvarajući unutrašnjost u neku vrstu sakupljača svjetlosti.

Da bi odražavala ugodnu atmosferu i vitalnost prostora, i da bi bila pogodna za intimna okupljanja, ukupna paleta boja je organska i nenametljiva. Kao središte prostora, sa nasumično postavljenim namještajem, dnevna soba pokazuje estetski ukus i načine druženja sa svjetom – opušteno i bez presije.

Ova nevjerovatna kancelarija sa krovnom terasom je zapravo jedan romantičan prostor koji se ne može definisati isključivo u smislu komercijalne kancelarije. Umjesto toga, radi se o istraživanju alternativne mogućnosti za kancelarijski prostor vođeno principom „rad, a ne rutina“, sa predstavljanjem suštine i smisla života.