Jesenje ruže: Hrizanteme za šarenu jesen

Omiljeno cvijeće koje jesen čini šarenom su hrizanteme, koje se još nazivaju i jesenjim ružama.

Ne traže posebnu njegu, a mogu se gajiti u bašti ili saksiji. Najbolji efekat se postiže kada se u žardinjeri posadi nekoliko hrizantema različitih boja.

Dovoljno je nabaviti ih samo prvi put i u bašti će trajati godinama. Kupite rasad hrizanteme (krupne, ljetnje ili patuljaste) i voditi računa da sa strane nema mnogo izdanaka, jer ukoliko ih ima znači da je biljka već stara.

 

Izbjegavajte kupovinu biljaka kojima korjen „izbija“ iz saksija ili je dno saksije vidno blatnjavo jer su biljke bile na zemljanoj podlozi. Šta to pokazuje? Biljke su posađene u manje saksije radi uštede u cijeni.

Hrizanteme se lako rasađuju – dijeljenjem bokora, pa može da se i uzme pelcer. Biljku treba zasaditi duboko u posudu i zaliti.

Kada hrizantema završi svoj ciklus cvjetanja, u kasnu jesen, onda postoje dva načina da je sačuvamo za narednu godinu. Prvi, mnogo bolji i lakši način da je posadimo na stalno mjesto u baštu, pored staze ili ulaza.

 

Ako nemamo prostor u zemlji biljku presaditi u veću saksiju ili žardinjeru. Mesto gde stoji saksija treba da kisne da biljka ne bi dehidrirala i osušila se. U oba slučaja biljci pred zimu samo ukloniti precvjetale cvjetove i malo skratiti vrhove grana ne više od desetak centimetara.

Kada prođe opasnost od jakih mrazeva u rano proljeće orezati joj suve grane na 2-3 cm iznad zemlje. U proleće skratiti vrhove iznikle biljke. Tim šišanjem ujedno i oblikujemo biljku u loptu ili željenu formu. Ta intervencija se radi u aprili ili maju što zavisi od godine i klimatskih uslova.

sarene hrizanteme