I vi možete u svom domu uzgojiti ananas, a postupak je vrlo jednostavan

kako uzgojiti ananas

Da li ste mislili da ananas raste na drvetu? Ako je vaš odgovor potvrdan, znajte da niste jedini, jer su mnogi od nas ovu voćku vidjeli samo na policama supermarketa…

Ananas zapravo raste na biljci žbunastog oblika, koja ima tanko stablo, velike i čvrste listove.

Kako je ananas tropska biljka, ljudi često misle da on uspjeva samo na destinacijama poput Havaja ili tropskih ostrva Tajlanda, što nije čak ni blizu istine. Ako ste voljni da brinete o svom ananasu, onda ga možete uzgojiti u svom domu.

Otkrivamo vam pet jednostavnih koraka za sadnju ananasa bilo gdje u vašem domu, uz napomenu da se naoružate strpljenjem, jer ovu tropsku biljku ne možete požurivati.

Izrežite krunu ananasa – zajedno sa oko pet centimetara “slatkog mesa”. Ostavite dobijeni dio da se suši na suncu, a potom uklonite suve, vanjske listove.

 

Zatim, napunite posudu vodom sobne temperature i prethodno osušenu krunu postavite tako da listovi budu iznad vode, a dio ploda unutar nje. Ostavite da stoji par dana, sve dok ne vidite da mali korijenčići niču lagano. Prije sadnje, sačekajte da porastu barem dva centimetra.

Kada korijenje iz vaše krune dovoljno poraste, pripremite saksiju sa zemljom, a biljku posadite regularno i nalijte vodom tako da zemlja bude vlažna.

Potrebno je svakodnevno osvježavati ovu biljku vodom, pa je najbolje da kupite bočicu sa prskalicom. Zemlja u kojoj se vaš ananas nalazi ne smije biti mokra, već samo vlažna, a takođe je od velike važnosti da biljka što duže tokom dana bude izložena suncu.

Kada vaš ananas poraste, što je očekivano za oko godinu dana, spreman je da se jede.