6 šest najskupljih cvjetova na svijetu

rothschild orhideja

Lijep i šaren vrt možemo napraviti za male pare, jedino je potrebno uložiti truda i vremena.

Međutim, u svijetu hortikulture pojedine vrste cvijeća procjenjuju se na vrtoglave sume.

Ako ste se ikad pitali koje cvijeće je najskuplje, evo prvih šest.

Kadupul – Neprocjenjiv

kadupul najskuplji cvijet

Inače poznat i kao Kraljica noći, ovaj prekrasni cvijet kaktusa cvjeta rijetko, samo noću i uvene prije zore. Kratak životni vijek čine ga iznimno rijetkim i tehnički neprocjenjivim. Porijeklom je iz južnog Meksika i Južne Amerike, a u slučaju da se ubere umire istog trenutka.

Zlato Kinabalua ili Rothschildova orhideja – 5 hiljada dolara

rothschild orhideja

Poznata i kao „kraljevska orhideja“, ovoj rijetkoj i ugroženoj vrsti treba 15 godina da se uzgoji i procvjeta. Može se pronaći samo u nacionalnom parku Kinabalua u Maleziji na obroncima istoimene planine, iznad riječnih tokova, na visini 350-900 m.

Otkrivena je 1887. godine, te je preko uzgajališta Sander Ltd., iste godine došla u Evropu, izazvavši enormno zanimanje, a bila je praćena krivom (namjerno!) lokacijom, koja je razjašnjena tek oko 1958. godine. Danas je pod zaštitom ali joj budućnost nije sjajna, zbog krijumčarenja i profita. Vrlo je cijenjena u svijetu orhidejoljubaca i postiže visoku cijenu, a na crnom tržištu košta oko 5 hiljada dolara.

Ruža Julija – 3 milliona dolara

Julija je najskuplja ruža ikad uzgojena, a svog kreatora Davida Austina je koštala 3 miliona dolara. Prvi put javno je predstavljena na Kraljevskoj izložbi cvijeća, a ima vrlo krupne glave cvjetova.

Orhideja Shenzhen Nongke – 210 000 dolara

Jedinstvena orhideja koju je razvio čovjek ime je dobila po Shenzhen Nongke univerzitetu gdje su je kreirali kineski poljoprivredni naučnici. Rijetka biljka cvjeta svakih četiri do pet godina. Na aukciji je prodana za oko 210 000 dolara.

Šafron – cijena varira

Ljubičaste latice i narandžasti prašnici čine ovaj cvijet pravom atrakcijom. Prašnici se koriste za pravljenje istoimenog začina, koji je zapravo najskuplji na svijetu – za 500 grama je potrebno oko 80 hiljada cvjetova.

Gardenija – cijena varira

Neodoljiva gardenija nije skupa kao druge biljke sa ove liste, ali se ne može kupiti po komadu cvijeta, već se kupuje cijela biljka. Zato spada među najskuplje „obično“ cvijeće.