Održavanje vrta: Pet koraka proljećnog uređenja

Nakon ne baš jake zime na kakve smo navikli u ovim našim krajevima, pojavljuju nam se prve proljetne zrake sunca, a samim tim počinju i prvi vrtni poslovi. Većina vrtova je u ovom periodu u neredu, pa krenimo redom s poslovima koje treba da obavite.

Uređivanje travnjaka nakon zime

Na prvo mjesto stavićemo travnjak koji treba izgrabiti od nečistoća koje su se nakupile, poput grančica, lišća i sl. Zatim ga grubo izgrabite metalnim grabljama da izvučete donji umrli sloj trave koji se nakupio u zimskom periodu. Ukoliko ste po travnjaku primijetili mahovinu, to je znak da je tlo zbijeno pa treba da uradite takozvano prozračivanje. Prozračivanje možete obaviti mašinski, pogotovo ako su u pitanju veće površine, ili ručno. Ručno se vrši tako što uzmete specijalizovane alate koji na sebi imaju šiljke koji prave rupe u travnjaku, a rupe popunjavate riječnim pijeskom. Ako na travnjaku primijetite dijelove koji su “ćelavi”, možete ih dosijati i na kraju cijeli travnjak prihraniti mineralnim gnojivom NPK 15-15-15.

Orezivanjem razvijate biljke

Sljedeći korak u vrtu je orezivanje, koje je agrotehnička mjera kojom se utiče na rast i razvoj biljke. Ukoliko se rezidba obavi pravovremeno i pravilno, rezultat će biti pozitivan i vidljiv. Ukoliko se radi van optimalnog roka i nepravilno, rezultati neće biti dobri. Kod orezivanja najprije treba bez razmišljanja kod svih vrsta grmlja izrezati sve suve grane, grane koje su se počele sušiti, oštećene, bolesne i slabo razvijene (zakržljale) grane. Takođe, treba izrezati sve grane koje krošnju čine gustom i nedostupnom za sunce i zrak. Ovom interventnom orezivanju podliježu sve vrste grmova i drveća. Neke vrste grmova se orezuju nisko, kao na primjer neke vrste drijenka (Cornus alba), ljetni jorgovan (Buddleia) se isto tako nisko reže u proljeće, jer bogatije cvjeta na granama koje će narasti u toku nastupajućeg proljeća i ljeta.

Takođe je veoma bitno još kod orezivanja listopadnog grmlja napomenuti da se sve vrste grmlja ne orezuju u isto vrijeme. Tako grmlje koje cvjeta u rano proljeće orezujemo nakon cvatnje, u tu grupu spadaju forzicija (Forsythia), japanska dunja (Chaenomeles), tamaris (Tamarix tetranda). Na isti način nakon cvatnje orezuju se žutike (Berberis sp.), vaigelija (Wegela florida), jasmin (Philadelphus coronarius) i druge vrste koje se orezuju u avgustu. Osim grmlja, u proljeće se orezuju još i ruže, koje se orezuju čim krene vegetacija. Obično kažemo kad procvjeta forzicija da je vrijeme orezivanja ruža. Čajevke i polijante se orezuju nisko na tri do pet pupova na prošlogodišnjim mladicama. Penjačice se ne orezuju prve tri godine, a zatim se izrezivanjem starih grana prorjeđuju grmovi ruža penjačica. Grmlje crnogorice ne orezujete osim grana koje su slomljene, bolesne ili koje vam smetaju. Takođe, u proljeće je vrijeme orezivanja svih živih ograda, drveća i voćaka.

Okopavanje i prihrana trajnica

Trajnice okopajte, prihranite i ukoliko su vam buseni trajnica veliki, razdijelite ih i napravite još jednu cvjetnu gredicu u vašem vrtu. Dobro bi bilo da sve gredice okopate i očistite od korova. Pri okopavanju povedite računa da ne oštetite lukovice ukoliko ih imate u svom vrtu. Nakon čišćenja vrta i orezivanja sljedeći korak je prihrana. Najbolje je da cijeli vrt pognojite mineralnim gnojivom NPK 15-15-15 da biljke u prvim danima intenzivnog rasta imaju dovoljno hrane.

Presađivanje i sadnja novih biljaka 

Rano proljeće je idealan period za sjetvu i sadnju, tako da u ovom periodu možete izvršiti neke izmjene u vašem vrtu.

Možete vršiti presađivanje već postojećih biljaka ili posaditi potpuno nove, najbolje je da to uradite dok je biljka još u periodu mirovanja. Sadnice drveća, grmlja i druge biljke mogu se kupiti kao sadnice uzgojene u kontejnerima ili kao balirane sadnice. Važno je da prilikom odabira sadnog materijala provjerite je li stablo zdravo, bujnog vršnog rasta i korijenja bez štetnika, bolesti ili oštećenja. Grane i korijenov sistem trebalo bi da budu dobro razvijeni i ravnomjerno raspoređeni oko stabljike.

Ako u vrtu nedostaje šarenila

Ukoliko ste napravili sve navedene radnje, vaš vrt vjerovatno već izgleda uredno i spremno za jednu novu sezonu. Međutim, kako je olistavanje biljaka još u toku, vašem okruženju sigurno nedostaje kolorita i dinamike. Najjednostavniji put ka proljetnom šarenilu preko noći je sadnja sezonskog cvijeća. To podrazumijeva sadnju jednogodišnjih biljaka koje cvjetaju u rano proljeće. Zbog brzog rasta i niske cijene, ove biljke su neprocjenjive kao biljke za gredice, posude, žardinjere, pa kao takve osiguravaju boju i dinamiku vrta u proljetnom periodu. Mogu se nabaviti u širokom rasponu veličina i habitusa, boja, mirisa, oblika i cvjetova.

Najbolje je sezonsko cvijeće ukombinovati u već postojeće cvjetne gredice, sa već postojećim trajnicama i cvjetajućim grmljem, kako biste postigli neprekidan slijed boja i oblika iz mjeseca u mjesec tokom cijelog vegetacijskog perioda.

Za rano proljeće, već početak aprila, predlažemo sadnju tratinčice (Bellis sp.), maćuhice (Viola x wittrockiana), ljubičice (Viola sp.) ili jagorčevine (Primula vulgaris). Ove biljke zastupljene su u širokom spektru boja i ne zahtijevaju velika finansijska ulaganja.

Ovo bi bile neke od osnovnih smjernica za uspješnu pripremu vrta i ulazak u novi vegetacijski period. Važno je da se u proljeće zaista posvetite vrtu, da boravite u njemu i na taj način sami dođete do zaključaka o nekim neophodnim izmjenama i drugim radnjama u vrtu. Jer, to je prije svega vaš kutak za odmor, koji zahtijeva malo truda i pažnje prije nego što vam pruži svu svoju ljepotu i omogući da stvarno uživate u plodovima svoga rada.

Svi ovi radovi omogućiće vam malo rekreacije i odmora u prirodi nakon zime. Ali, ne zaboravite da nam proljeće tek dolazi na velika vrata i sa sobom donosi, po mnogima, najljepši period u godini. Zato se potrudite da vašem vrtu posvetite maksimalnu pažnju i u njemu provedete što je moguće više vremena.

PIŠE Sanja Zubac Golijanin, dipl. inž. hortikulture
FOTO Ana-Hup doo