Jedan od najljepših parkova na svijetu

Svi parkovi su lijepi, gdje god se oni nalazili. Sa otvorenim prostorom, gomilom zelenila i površinama posvećenim skejtbordu i fudbalu, kako i ne bi bili? Ali neki parkovi su svakako ljepši od drugih – a ovaj novootvoreni park na Kipru mogao bi biti najelegantniji i najmoderniji park koji smo ikada vidjeli.

Dizajniran od strane Zaha Hadid Architects, zove se Eleftheria Square i nalazi se u centru kiparske prestonice Nikozije. Izrađen od osušenog opkopa koji leži pored venecijanskih zidina grada iz šesnaestog vijeka, ZHA je postavio šetališta, trgove, objekte na vodi, kafiće i gomilu drveća.
Dakle, zašto je novi trg Eleftheria tako cool?

Mnogo je razloga. Najslađi dijelovi su prostori na više nivoa koji su, kao što pokazuju fotografije, nevjerovatno glatki i elegantni. Istina, te „krivine“ su savršene za skejtbord, ali još jedna objektivno sjajna stvar je što park čine veoma pristupačnim za osobe sa invaliditetom.

Elefteria je otvoren za javnost, a dijelovi parka će biti domaćini festivala i drugih velikih događaja. Uzbudljivo, ZHA ga je takođe predstavio kao potencijalni dio novog „zelenog pojasa“ oko Nikozije. Drugim rječima, grad bi uskoro mogao da dobije nove otvorene prostore koje je dizajnirao ZHA.

Još jedan aspekt parka koji je svakako prilično zanimljiv je da ZHA vidi da on djeluje kao objedinjujuća karakteristika za podjeljeni grad. Nikozija je podjeljena Zelenom linijom – zonom koja razdvaja Severni Kipar pod turskom vlašću od južne Republike Kipar – od 1974. Pošto venecijanski zidovi okružuju Zelenu liniju, postoji daleka nada da bi se park u budućnosti mogao proširiti i ponovo povezati zajednice sa obe strane tampon zone.

U svakom slučaju novi park je fantastično dijelo dizajna i brilijantan primjer kako gradovi mogu da revitalizuju javne prostore na zapanjujuće nove načine.

archdaily