3D pleteni tekstil izrađen na osnovu kalifornijskih šumskih požara

Kalifornijski studio Prowl Studio i tekstilna kuća Byborre  predstavljaju 3D pletene tekstile  na osnovu kalifornijskih šumskih požara na izložbi Exposure Therapy tokom  Milanske sedmice dizajna. Tkanina je korišćena za tapaciranje kolekcije sjedišta koja su postavljena u okviru izložbe u Alcovi, bivšoj vojnoj bolnici i jednom od glavnih izložbenih mesta Milanske nedelje dizajna.

 

 

Izložba počinje na vrhuncu bijesnog požara u Kaliforniji, a zatim prelazi u svijet u kojem se ugljenisana Zemlja regenerirala i izliječila”, rekla je suosnivačica Prowl studija Lauryn Menard.

Da bi napravio materijal, studio je prikupio mješavinu fotografija pronađenih u novinskim člancima o šumskim požarima u Kaliforniji, kao što je Camp Fire – smrtonosni požar koji je izbio na Camp Creek Roadu u Kaliforniji 2018. Ove fotografije su zatim ručno prevedene u digitalne skice na iPad-u, kada je studio odlučio da slike izgledaju apstraktnije.

Rezultirajući uzorci suptilno upućuju na šumske požare, sa stazama koje podsjećaju na spaljeno drveće, dim i plamen. Prowl Studio je sarađivao sa  Byborreom na 3D pletenju tkanina koristeći Byborre Create – digitalni alat koji omogućava svakome da dizajnira složene 3D pletene tkanine. 3D pletenje je metoda izrade koja kombinuje digitalnu izradu uzoraka sa pletenjem. Tehnologija omogućava korisnicima da štampaju složene dizajne u skali i brzo umnože uzorak u različitim veličinama. Takođe, omogućava mašinama da pletu samo ono što je potrebno za uzorak namještaja koji može eliminirati otpad koji se inače može vidjeti u konvencionalnoj metodi šivanja i šivanja.

 

Dobivena tkanina koristi se za tapaciranje niza sjedala od nehrđajućeg čelika kao što su fotelje i stolice koje su proizvedene lokalno u Richmondu u Kaliforniji.

Dolazi u dvije reverzibilne varijacije. Jedna dolazi u tamno plavoj i neon zelenoj boji, dok je druga crna s jedne strane i smeđa s druge strane. Oba imaju crne cijevi duž ruba.