Hotel koji spaja tradiciju i moderne inovacije

Kompanija Saunders Architecture svoj zadatak da izgradi ultra-moderni hotel koji se uklapa u uzburkane atlanske obale a da ostane u skladu sa nepodesnom kulturom ostrva Fogo, ispunila je na najbolji mogući način.

 

Hotel Fogo Island Inn nalazi se na stjenovitim obalama ostrva Fogo, koji je dio Newfoundlandskog ostrvlja u Kanadi. U svojih 4000 kvadratnih metara smjestio je 29 apartmana sličnog dekora, sa dominantno bijelim enterijerima, velikim prozorima sa pogledom na okean i ručno rađenim jorganima koji krase krevete. Svaki apartman na najgornjem spratu ima peć na drva koji ga čini još ugodnijim.

 

U prizemlju se nalazi umjernička galerija, kino i biblioteka, međutim najviše pozornosti privlači prostrana trpezarija koja nudi nesmetan pogled na nestvarnu ljepotu okeana kroz prozore postavljene od poda do plafona.

 

Izvana se na prvi pogled hotel čini kao futuristička struktura, ali gledajući pobliže moguće je primjetiti koji su elementi ostrvske kulture ugrađeni u njega. Naime, čvrte grede ili “štule” koje služe kao oslonac hotela preslika su načina na koji mještani ostrva prilagođavaju kuće neravnom i stjenovitom terenu.

 

Izvor: adorable-home.com