Jordanac staru “Bubu” pretvorio u hotel

Preduzetnički duh je jedini važan kada je u pitanju otvaranje hotela, sudeći po Jordancu Mohammedu Al Malaheemu koji je svoju staru VW Bubu pretvorio u mini hotel za goste koji posjete njegovo rodno selo Al Jaya.

Bivši turistički vodič za to područje, Malaheem (poznat po imenu Abu Ali) i njegova kćerka pretvorili su malo vozilo u hotelsku sobu 2011. godine nakon njegovog penzionisanja.

Hotel na putu osmišljen je kako bi pružio lijepo mjesto za odmor posjetiocima uglavnom napuštenog sela. Nakon rada na dizajnu automobila, Ali je pretvorio susjednu pećinu u recepciju pod nazivom “Baldwinova pećina”, zajedno s kupatilom, kuhinjom i prodavnicom poklona.

VWBeetleHotel2-1020x610

Ali je izjavio da je mini hotelski projekat inspirisan ljubavlju prema rodnom gradu.

“Ovo selo je moja domovina, ovdje sam rođen, odrastao i živim. Htio sam započeti projekat koji poboljšava njegovu situaciju i stavlja ga na turističku mapu, jer zaista ima pogled na neke od najljepših pejzaža u regiji”, kaže Ali.

VWBeetleHotel3-1020x610

Iako Al Jaya možda nije na vrhu liste želja turista, ima svoje čari jer se nalazi u blizini Al Shoubaka, doma dvorca Montreal iz 12. vijeka.

VW “hotel” košta 40 jordanskih dinara (oko 56 američkih dolara) za all-inclusive jednodnevni boravak, a može smjestiti dva gosta istovremeno. Gosti imaju samo pozitivne komentare pa Ali planira dodati još jednu VW Bubu u budućnosti.

VWBeetleHotel4-1020x610

Iako mu nedostaje savremenih sadržaja, mjesto nudi puno mira, tišine i Alijevo toplo gostoprimstvo.

VWBeetleHotel6-1020x610 VWBeetleHotel7-1020x610 VWBeetleHotel5-1020x610