Neokolonijalna vila iz 1900-ih pretvorena u jedinstveni hotel

Arhitektonske firme Anonimne i JAHS završile su renoviranje neokolonijalne vile iz 1900-ih u Keretaru u Meksiku , transformišući je u jedinstveni hotel sa integrisanom umjetničkom galerijom . Nazvan Tá hotel De Diseño, projekat se nalazi tačno ispred Jardín Guerrero, UNESCO-ve lokacije kulturne baštine.

Cijeli arhitektonski koncept je usidren na četiri temeljne strategije: rad s već postojećim elementima, poboljšanje tekstura i uzoraka novih materijala, uvođenje zelenila u cijeli projekt i održavanje neutralnih zidova i stropova kako bi se naglasila individualnost svakog prostora.

 

designboom.com

 

STARI ELEMENTI NAGLAŠENI NOVIM TEKSTURAMA I BUJNIM ZELENILOM
Prilikom renoviranja u potpunosti se iskorištavaju postojeći elemente, uklanjeno je dvorište i zidovi prolaza kako bi se otkrili njihovi procesi, teksture i boje.Arhitekte su takođe spasile pločice sa kosog krova terase kako bi ih ponovo iskoristile kao protagoniste u zidovima koji skrivaju mašinske prostorije pored dvorišta bazena. U međuvremenu, regionalni sivi lomljeni kamen je bio prugast i isklesan kako bi se formirao vanjski pod na nivou tla. U unutrašnjosti se nalaze podovi od hrastovog drveta koji su raspoređeni u obliku riblje kosti s promjenjivim nijansama kako se približavaju sobama. Na spratu, IPE drvena platforma za palubu obuhvata sobe sa čeličnim rešetkama bronzane boje na fasadama i pergolama novih paviljona, podižući poglede okrenute neposrednom kontekstu.

designboom.com

 

designboom.com

 

POŠTUJUĆI VEĆ POSTOJEĆU FASADU
Tokom cijelog projekta, eksterijer kuće i postojeća struktura su u svakom trenutku poštovani. Arhitekte su radile u bliskoj saradnji sa nacionalnim institutom za antropologiju i istoriju na očuvanju kvaliteta fasade, a ne na promjeni njenog identiteta. Osim toga, proces gradnje štukature uključuje istorijske tehnike i oromo sivu, vrlo svijetlu i zemljanu nijansu koja stvara bezvremenski izgled s poštovanjem s neposrednim kontekstom i zelenilom trga jardín guerrero. Ulazni hol završava velikim muralom, rad umjetnika Marija Oliva. Unutra, intimne proporcije recepcije uokviruju malu terasu koja ujedno služi i kao vanjski lobi. Od ove tačke, put kroz projekat se pretvara u galeriju za privremene izložbe domaćih i stranih umjetnika koje su kurirali kreatori projekta. Zelenilo je uvedeno kao kompozicioni element kroz cijeli projekat. Dva dvorišta predstavljaju lokalne bagreme u žutoj, plavoj i ljubičastoj boji, dajući karakter i hlad. Nova bašta na gornjem spratu prikazuje nandine, čedno drveće, aralije, paprati, šparoge, jasmin, četkicu za flaše i ruzmarin kako bi ublažili oštrinu queretaro sunca na krovu, dok sočna bašta cveta na vrhu mašinskih prostorija.

 

designboom.com

 

designboom.com

 

VELIKI IZBOR KONFIGURACIJA I DIZAJNA PROSTORIJA
Prvobitni raspored kuće sastoji se od dva dvorišta na prvom spratu, oko kojih je raspoređeno jedanaest soba, zajednički i servisni prostori. Istočno dvorište koje je nekada bilo garaža kuće pretvoreno je u mjesto za sastanke, koje se sastoji od đakuzi bazena sa tušem, bara i restorana sa vanjskom terasom. Sa druge strane, šest od jedanaest soba raspoređeno je oko zapadne terase, dok su dvije od njih direktno povezane sa prostorom za sastanke. Predvorje, kuhinja i servisni prostori nalaze se na istom nivou. Svaka od šest soba u prizemlju je jedinstvena po svom dizajnu, veličini, namještaju i rasporedu. Svako kupatilo ističe različitu obradu keramičkih pločica porcelanosa u teksturama, bojama i formatima, naglašavajući individualnost svake sobe. U sobama za goste koje su prvenstveno dizajnirane za odrasle, prostori za spavanje i kupanje imaju različite proporcije i veličine kako bi stvorili odnose koji su ponekad otvoreni, a ponekad privatniji.

designboom.com

 

Gornja etaža je povezana kroz zapadno dvorište u dvovisinski prostor gdje se nalaze glavne stepenice.Ova vertikalna cirkulacija je arhitektonski element koji ujedinjuje prethodno postojeći element sa novom savremenom intervencijom; njegove proporcije podsjećaju posjetitelje na terase susjednih zgrada i otkrivaju teksturu zidova od cigle originalne konstrukcije. Ovaj nivo sadrži pet soba za goste, od kojih se najveća nalazi na zapadnom kraju hotela. Poseduje privatnu terasu i jacuzzi gde gosti mogu da uživaju u boljem odnosu sa otvorenom. Dizajn enterijera hotela, kreiran u saradnji sa arhitektom JesúsomAndrésom HerreroSotom, karakteriše eklektična mešavina materijala, boja i stilova koji su u interakciji sa neutralnošću arhitekture.Svijetle i prozirne boje kartell pribora, fine teksture i upečatljive boje namještaja paole lenti, dizajn rasvjete artemide, flos i vibia, te živopisni radovi različitih umjetnika poigravaju se s orahom, hrastom i topolom koji krasi uzglavlja, biroa, stolova i ormara u sobama iu nekim od zajedničkih prostorija hotela.U baru, koji je dizajnirao Crioll studio, ploča od topolovog drveta je obrađena smolom koji je prekriven nizom sivih blokova kamenoloma iz regiona.

designboom.com