Pogledajte nagrađene paviljone na Bijenalu arhitekture u Veneciji

Španski paviljan na Bijenalu arhitekture u Veneciji dobio je Zlatnog lava za najbolji paviljon i to s izložbom naziva “Unfinished” koja prikazuje novi tip arhitekture u zemlji pogođenoj financijskom krizom.

 

spanski2

Paragvajski Gabinete de Arquitectura dobio je nagradu za najbolju izložbu a pokazuje što je sve moguće uraditi upotrebom dva najdostupnija resursa, cigle i nekvalifikovanog rada.

 

paragvasjki

Srebrnog lava za perspektivnog mladog sudionika dobio je arhitekt Kunlé Adeyemi iz Nigerije za rad Makoko Floating School koji je žiri opisao kao izuzetno moćnu demonstraciju da arhitektura, ikonička i pragmatična, može povećati značaj obrazovanja.

 

nigerija

Specijalne pohvale u konkurenciji od 63 paviljona, dobili su japanski i peruanski projekti.

 

Posebnu pohvalu za sudjelovanje na centralnoj izložbi dobila je Maria Giuseppina Grasso Cannizzo iz Italije, dok je Zlatnog lava za životno djelo dobio brazilski arhitekt Paulo Mendes da Rocha, koji je nagrađen odlukom Odbora Bijenala u Veneciji.

 

Na 15. Bijenalu arhitekture, čiji je umjetnički direktor Alejandro Aravena, dobitnik Pritzkera za 2015. godinu, učestvuje 88 izlagača iz 37 zemalja na centralnoj izložbi, kao i 63 nacionalna paviljona, među kojima su sa prostora bivše Jugoslavije još i Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija čiji paviljon možete pogledati ovdje.