Feng shui predlaže upotrebu citrina za uspostavljanje ravnoteže u domu

Citrin je kristal vesele boje koji se oduvijek dovodio u vezu sa bogatstvom i optimizmom.

Vjerovatno ste čuli da je citrin jedan od najpopularnijih kristala među trgovcima. Ukoliko se pitate zašto, odmah ćemo vam reći da je ovaj žuti kristal od davnina važio za simbol bogatstva i prosperiteta. Jasno je, dakle, zašto ga svaka trgovačka radnja na istoku čuva odmah pored ulaznih vrata. No to nisu jedina pozitivna svojstva ovog magičnog kristala.

Citrin se takođe može koristiti za buđenje čakre solarnog pleksusa, čime direktno utiče na jačanje samopouzdanja i lične moći. Zbog toga ne čudi što feng shui stručnjaci često predlažu upravo ovaj kristal za uvećanje obilja, prosperiteta i pozitivne energije u domu.

Prirodni citrin je prilično rijedak, a većina citrina je zapravo ametist koji je termički obrađen da bi promenio svoju boju. Citrin je dobio ime po francuskoj riječi citron, što znači limun, pa kao i citrusi, i ovaj kristal dolazi u sunčanim nijansama žute i narandžaste boje.

Citrin je neobičan kristal po tome što transmutira, a ne apsorbuje negativnu energiju, tako da ne treba da se čisti kao većina kristala. Unutar doma se koristi da doprinese ravnoteži Či energije, odnosno da poboljša njen protok svud po imanju. Najčešće se postavlja u jugoistočni sektor doma ili kancelarije, pored radnog mesta ili u sam centar kuće.

U nastavku teksta donosimo vam 5 načina da ovaj prelepi kristal iskoristite u svom domaćinstvu.

 

AKTIVIRAJTE PODRUČJE ZDRAVLJA

Topla, zemljana boja citrina čini ga odličnim dodatkom za oblast zdravlja u vašem domu. Ova oblast se najčešće nalazi u centru kuće i predstavlja zdravlje i blagostanje porodice. Sektor je direktno povezan sa elementom zemlje i bojama kao što su narandžasta, smeđa i žuta. Pošto se nalazi u centru, ova zona takođe dodiruje sve ostale djelove vašeg prostora, što znači da će promjene u ovoj oblasti vašeg doma vjerovatno uticati i na ostatak vašeg života. Da biste podigli energiju u svom domu i podstakli zdravlje i vitalnost, pokušajte da stavite komad citrina upravo u ovom sektoru.

 

AKTIVIRAJTE SEKTOR BOGATSTVA

Zbog povezanosti citrina sa prosperitetom i izobiljem, on ima prirodnu vezu sa područjem feng šui bagua mape koje je povezano sa obiljem i bogatstvom. Možete pronaći svoj ugao bogatstva tako što ćete (gledano sa ulaznih vrata) odabrati krajnji levi ugao kuće, a zatim tu stacionirati komad citrina kako biste poboljšali svoje finansije. Osim bogatstva, ova zona je direktno povezana sa samopoštovanjem tako da vam postavka citrina može donijeti više samopouzdanja i povjerenja u sebe i svoje mogućnosti. A kad smo već kod finansija, feng shui stručnjaci savejtuju da obavezno u svom novčaniku nosite komad citrina jer to garantuje da ćete novac ne samo lakše dobijati već i zadržati.

 

AKTIVACIJA ELEMENTA ZEMLJE

Element zemlje predstavlja stabilnost, uzemljenje, zaštitu, racionalnost. Možda će vam trebati više zemaljske energije u vašem životu ako se osjećate neutemeljeno ili anksiozno. Generalno gledano, svo kamenje iz zemlje predstavlja zemaljsku energiju, a posebno citrin ima jaku vezu sa ovim elementom. Ako želite da pozovete više kvaliteta elementa zemlje u svoj život, rad sa citrinom u svom domu ili nošenje citrina sa sobom može to zaista podržati.

 

AKTIVACIJA RADNE ZONE

Pošto citrin pomaže u privlačenju obilja, odličan je kamen za radni prostor. Bilo da radite od kuće ili iz kancelarije, možda ćete željeti da stavite komad citrina na svoj sto ili na drugu lokaciju u svom radnom prostoru sa namjerom da privučete više prosperiteta i pozitivnosti u svoj radni život.

 

NOSITE CITRIN NA SVOM TIJELU

Pronalaženje komada citrina koji možete da nosite svuda sa sobom (tačnije na sebi) je divan način da zadržite svetlu i sunčanu energiju ovog kamena tokom cijelog dana. Izaberite predmet koji volite i odredite mu namjeru (kako biste zapravo željeli da vas podržava) pa ćete svaki put kada pogledate na svoj kamen automatski sebe podsjetiti na ono što namjeravate i aktivirati nalet pozitivne energije.