Erika, idealna biljka za zimski period

Simpatični i veseli cvjetovi erike u ružičastoj, ljubičastoj i bijeloj boji idealne su dekorativne biljke za ovaj period.

Eriku često nazivaju kraljicom zime jer cvjeta zimi, čak i pod snijegom. Zimzeleni je grmić igličastih listića koji najčešće raste visine do 30 cm, a promjera 50 cm. Rod Ericaea kojem pripada ima više od 800 sorti, od kojih neke rastu i po nekoliko metara uvis.

erika u saksiji

Sadnice nisu skupe, razmnožavaju se i dijeljenjem odrasle biljke, nisu zahtjevne za održavanje a usto su vrlo dekorativne. Izvrstan su ‘lijek’ protiv zimske melanholije i sivila a listovi, koje možete kupiti u biljnoj apoteci, imaju mnoga ljekovita svojstva.

Raspitajte se koju vrstu kupujete jer neke cvjetaju zimi, druge na proljeće, jedne mogu da opstanu u bašti, gdje se često nalaze pored četinara, a drugima odgovaraju isključivo kućni uslovi, pa se sade kao sobne biljke.

erika zimska biljka

Erika voli hladnu, ali osvjetljenu prostoriju, idealna temperatura je od 5 do 15 stepeni, zato je najbolje da je držite u zastakljenim lođama.

Za nju je idealno kiselo zemljište, a bitno je i da bude propusno, da ne zadržava vodu. Voli vodu, ali zimi ne pretjerujte – zalivajte je povremeno i to isključivo kišnicom ili destilovanom vodom jer ne podnosi krečnjak.

erika u basti

Posle cvjetanja, obavezno uklonite grančice i cvetove koji su se osušili.