Dom može gubiti toplotu i zbog PVC prozora

pvc prozor gubitak toplote

Pogled kroz prozor na razigrane pahulje trenutno djeluje idilično, ali ako nemate dobro grijanje ili izolaciju onda vam ta idila ništa ne znači.

Na grijanje u domu značajno utiče i kvalitet stolarije, a PVC stolarija je najčešći izbor za današnje domove. Ukoliko imate PVC stolariju, ali osjetite da ne zadržava toplotu u enterijeru kako bi trebala, moguće je da se radi o položaju prozora koji možete promijeniti.

Majstori to zovu ljetni i zimski položaj, ali radi se o prijanjanju gumene brtve uz okvir kako vazduh ne bi prolazio.

Ako želite provjeriti njen položaj, uzmite list papira i prozorskim krilom ga pritisnite. Ako list možete izvući bez problema, vaš je prozor u ljetnom položaju. Ako se list pocijepa dok ga izvlačite, vjerovatno je u zimskom.

Ako je prozor u takozvanom ljetnom položaju to možete promijeniti na sljedeći način: otvorite prozor i pronađite vijak na strani na kojoj se nalazi ručica. Ako prozor želite namjestiti u zimski položaj, inbus ključem okrenite vijak prema unutra. Time regulišete silu pritiska prozorskog okvira.

Neki savjetuju da se prozori u zimskom položaju ne ostavljaju tokom cijele godine jer se time opterećuje guma u okviru i tako se brže troši.