Ne bacajte vrećice sa silika gelom

silika gel

U novoj torbi, kutiji s novim cipelama, odjećom i drugim tek kupljenim stvarima često nađemo malu vrećicu sa silika gelom koji upija vlagu i tako štiti robu od vlažnosti. Te male paketiće uvijek bacimo, ali nakon što saznate za šta vam sve oni mogu poslužiti to više nikada nećete napraviti

1. Spasite mobitel koji je pao u vodu

Napunite posudu vrećicama sa silika gelom i on će upiti svu vodu koja je ušla u mobitel. Neki tvrde da je ovaj način spašavanja mokrog mobitela čak 10 puta učinkovitiji nego kada se koristi riža.

2. Sačuvajte stare fotografije

U kutiju u kojoj držite stare fotografije stavite vrećice sa silika gelom i on će spriječiti skupljanje vlage u kutiji koja može oštetiti vaše fotografije. Uspomene će na ovaj način trajati i trajati…

3. Zaštitite šminku

U neseser sa šminkom ubacite jednu, dvije vrećice sa silika gelom koje će spriječiti pretjerano sušenje pudere i šminke na bazi pudera zbog čega se ona teže nanosi.

4. Spriječite neugodne mirise u torbi s opremom za vježbanje

Silika gel upiće vlagu koja se skupila u tenisicama i odjeći poslije vježbanja, što je posebno praktično uzevši u obzir da mnogi od nas nakon treninga ostave opremu u torbi ostatak dana, pa i duže. Bakterije obožavaju vlažne okoliše pa ćete uklanjanjem vlage spriječiti njihovo nakupljanje kao i to da oprema za vježbanje ima neugodan miris.

5. Održite peškire mirisnim

Par vrećica sa silika gelom umetnite među složene peškire. Vlaga i čudan miris koji dolazi s njom tako će iz peškira u potpunosti nestati, a vaše kupatilo mirisaće samo po osvježivaču zraka i omekšivaču za veš.

6. Održavajte vjetrobran čistim

Nekoliko vrećica sa silika-gelom stavite na kontrolnu ploču automobila što će spriječiti nakupljanje vlage i kondenzaciju sa unutrašnje strane vjetrobrana. Zimi će vrećice silika-gela takođe spiječiti smrzavanje sa unutrašnje strane. Silika gelu možda će trebati nekoliko dana da postane potpuno efikasan pa budite strpljivi.

7. Održavajte nakit čistim i sjajnim

U doticaju sa vlagom srebro tamni i gubi boju. Nekoliko vrećica sa silika-gelom u vašoj kutijici sa nakitom znatno će usporiti taj proces.

Dodatni savjet: Vrećice sa silika gelom koje još ne upotrebljavate držite u spremnicima koji ne propuštaju zrak.

 

zadovoljna.hr