Dječje zavjese: kako napraviti pravi izbor za vaše dijete?

djecje zavjese

Ako ste roditelj sigurno želite organizovati lični prostor vašeg djeteta na najbolji mogući način te provodite mnoge sate razmišljajući o dizajnu dječje sobe i izboru najpogodnijeg namještaja i dekora.

U procesu uređenja dječje sobe, pored izbora namještaja i boja zidova, mnogi često zanemaruju dječje zavjese, a upravo su one najvažniji dekor u sobi koji joj daje karakter i kao takve bitno je da se lijepo uklapaju s njom. Zavjese u dječjoj sobi ne bi trebale izgledati poput zavjesa u ostalim prostorijama jer trebaju oslikavati želje vašeg djeteta, biti maštovite i zabavne.

Izbor dječjih savjesa – na šta trebate obratiti pažnju?

Svaki detalj u dječjoj sobi je važan, ali zavjese su jedan od najjednostavnijih i jeftinijih načina transformisanja njenog izgleda. Osim što su dekorativne, zavjese trebaju biti i funkcionalne. Prilikom izbora obavezno se konsultujte sa djetetom, ipak je najvažnije da je dijete zadovoljno izborom zavjesa za njegovu sobu.

Uzrast i pol djeteta

Ako vaše dijete ima vlasitu sobu, uzmite u obzir njegovu dob i pol. Ono što je prikladno za trogodišnje dijete nije za desetogodišnjaka, a ono što odgovara djetetu u osnovnoj školi sigurno se neće sviđati tinejdžeru.

djecje zavjese sa printom

Za bebe i malu djecu, dizajn zavjesa za koje se odlučite možete imati povoljan uticaj na njihov razvoj. Bebe i mala djeca vole svijetle boje i uzorke, pa su za njih odličan izbor tematske zavjese sa likovima iz crtanih filmova, bajki ili životinjama. Kada su tinejdžeri u pitanju, svakako ih pitajte za mišljenje prije nego što napravite izbor.

Materijal za zavjese

Jedna od prvih stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odabira pravog materijala za dječje zavjese je koliko dnevnog svjetla dobija soba. Deblji materijali mogu se koristiti u jako osvijetljenim prostorijama, pogotovo ako je riječ o sobi djeteta koje ranije ide na spavanje i vanjska svjetlost mu smeta. Isto tako, nemojte upotrebljavati vrlo svijetle boje i osjetljive materijale u jako osvijetljenim prostorijama jer će svjetlost učiniti da boja brže izblijedi i da se materijal potroši.

Generalno, poželjno je da zavjese za dječju sobu budu izrađene od prirodnih materijala. S druge strane, pojedini takvi materijali (npr. prirodna svila) su vrlo nježni i nisu pogodni za često pranje. Dakle, prilikom odabira materijala uvjerite se da je jednostavan za čišćenje, po mogućnosti lagan, može sakriti prljavštinu te nije lako zapaljiv.

Lagane zavjese su bolje od teške draperije za djecu alergičnu na grinje, boje i hemikalije, jednostavno zato što imaju manje materijala i manje skupljaju prašinu.

djecje zavjese za uzorkom

Možete i kombinovati providni materijal za zavjese sa draperijom ili roletnama kako biste zaštitili sobu od prejake svjetlosti, a pogodan je i izbor roletni u kombinaciji sa providnim zavjesama.

Poliesterske zavjese

Poliester je uobičajeni materijal za zavjese, jer je trajan, čvrst, i pristupačan. Poliesterske zavjese se ne gužvaju, otporne su na skupljaje i istezanje. Dostupne su u širokom rasponu boja, uzoraka i stilova. Razmislite o odabiru tamnije boje poliseterskih zavjesa za dječju sobu jer je mrlje sa ovog materijala teže ukloniti a i lako su zapaljive.

Pamučne zavjese

Zavjese izrađene od pamuka ili mješavine pamuka su svestrana opcija, jer nude svjež i čist osjećaj koji odgovara i tradicionalnom i savremenom stilu dekora. Ako ste u potrazi za materijalom koji će blokirati sunčevu svjetlost i osigurati privatnost u sobi, odaberite gusto tkane pamučne zavjese. Pogodne su za ručno i pranje u veš mašini na visokim temperaturama.

Svilene zavjese

Ovakve zavjese su služe kao dobri zastori za prozore. Imajte na umu da svilene zavjese zahtijevaju hemijsko čišćenje, što ih čini težim za održavanje. Ako svilene zavjese postavite u sobu koja je dosta svijetla, najbolje bi bilo da na prozore postavite i roletne jer je svila osjetljiva na oštećenja od sunca. Vještačka svila je bolji izbor koji je izdržljiviji i lakši za pranje.

Lanene zavjese

Ovo je jedan od boljih izbora za dječje zavjese, jer je lan jako zahvalan materijal, jednostavan za održavanje i lagan. Zbog svoje providnosti omogućava da u sobu uđe neophodna količina svjetlosti.

djecje zavjese zute

Čipkaste zavjese

Čipka je vrlo prozračan materija koji najbolje propušta svjetlost. Čipkaste zavjese su obično dostupne u neutralnim tonovima, poput bijele, boje bjelokosti i smeđe, tako da se lako kombinuju sa shemom boja u sobi.

Da zaključimo, za dječju sobu najbolji su prirodni materijali poput pamuka i lana, skuplje svilene zavjese možete postaviti u sobu vašeg tinejdžera dok se zavjese od poliestera i baršuna ne preporučuju.

Sigurnost

Sigurnost je najvažniji kriterij za odabir bilo čega što ide u dječju sobu. U slučaju zavjesa, lagane su očigledno sigurnije za djecu od teških jer mala djeca imaju tendenciju da ih povuku dok pokušavaju ustati ili hodati, dok se starija djeca skrivaju iza njih ili ih koristite u igri.

Teške draprije obično imaju špage i trake koje za djecu predstavljaju opasnost od davljenja. Osim, toga pobrinite se da zavjese nemaju sitne detalje koje djeca mogu otrgnuti i progutati.

Boje zavjesa

Sa godinama dječaci i djevojčice razvijaju tendenciju da vole različite stvari, ali se ipak ne bi trebalo dijeliti boje prema polovima, već dopustiti da dijete samo izabere boju koja mu najviše odgovara.

Kada vaša djeca dijele istu sobu, pokušajte koristiti rodno neutralne boje i uzorke koji će se svidjeti djeci različitog spola i dobi.

djecje zavjese neutralne

Za dječake se najčešće biraju zavjese sa slikama omiljenih superheroja, automobila, lopti, svemirskih brodova, dinosaurusa ili geometrijskim uzorcima a zavjese su u nijansama plave, zelene, sive, žute i smeđe.

Dječje zavjese za djevojčice se većinom mogu naći u ljubičastoj, rozoj, bijeloj, crvenoj i boji breskve, sa nježnin uzorcima kao i svim vrstama dekora za zavjese.

Šarena soba puna detalja i različitih uzoraka izgledaće uravnoteženo uz neku neupadljivu zavjesu. U slučaju da je soba monotona, dinamiku unesite zavjesama sa uzorkom ili kombinacijom – jedna zavjesa može biti jednobojna a druga sa nekim uočljivim printom.

zastori za prozore djecji

Poželjno je da se dječje zavjese promijene svakih nekoliko godina, kako bi se izgled sobe obnovio i prilagodio djetetu. Ako želite zavjese koje će se prilagoditi djetetu koje raste i mijenja se, odaberite jednobojne zavjese na koje po potrebi možete prišiti razne dekoracije poput traka, cvjetića ili dugmića.

Odabir boje karnišle bi se trebao slagati sa paletom boja u sobi. Postoji mnogo oblika karnišli koje možete pronaći u trgovinama u zavisnosti od sistema kačenja zavjesa. Zapravo, one su te koje diktiraju kakav će biti stil zavjesa. Na krajeve karnišli možete objesiti neki ukras, zastavicu ili igračku.

Veličina

Veličina zavjesa za dječju sobu ovisi od opšteg dizajna sobe. Što su zavjese duže, veći je rizik da će ih malo dijete povući ili se zapetljati u njih. Zato su kratke zavjese sigurniji izbor, bar kad su u pitanju manja djeca.

Vrste zavjesa

Na tržištu postoji veliki broj različitih vrsta zavjesa, a kad je dječja soba u pitanju važno je da mehanizam razmicanja i podizanja bude jednostavan i izdržljiv. Za koji tip zavjese ćete se opredijeliti, zavisi od vaših potreba i ukusa. Zato prije kupovine razmislite kakav efekat želite da postignete.

Klasične zavjese – propuštaju dosta svjetlosti jer se većinom prave od providnih materijala. Imaju jednostavan dizajn, manje nabore a mogu biti različitog stila u zavisnosti od karnišle

Dekor zavjese ili draperija – odličan su dodatak jednostavnim zavjesama jer su napravljene od težih i gušćih materijala. Osim kao dekor, služe za dodatno zatamnjivanje prostora i zato se češće mogu naći u tamnijim bojama. Za manje sobe birajte svjetlije dekorativne zavjese jer svijetle boje otvaraju prostor i čine ga većim.

Rolo zavjese – odlikuju se modernijim dizajnom a njihova funkcija je više praktična nego estetska. Podizanjem i spuštanjem regulišu količinu svjetla u sobi i nije im potrebna karnišla. Mogu imati isprintanu neku sliku na sebi, što ih čini interesantnim za dječju sobu.

Vecijaneri– prave se od aluminijuma ili plastike a imaju sposobnost potpunog zatamnjivanja sobe. Lijepo će izgledati u kombinaciji sa laganim i prozračnim zavjesama.

Rimske ili paketo zavjese – ove moderne zavjese sastoje se od platna koje je lako skinuti i održavati. Platno je horizontalno podijeljeno drvenim ili metalnim štapovima i podiže se ravnomjerno na obje strane. Može biti jednobojno ili sa uzorkom, što je pogodnije za dječju sobu jer uzorak ublažava ravne i stroge linije

Panel i trakaste zavjese– sastoje se od niza vertikalnih traka, neprovidne su i mogu se odabrati u različitim bojama. Pogodne su za minimalističke enterijere.

Zavjese špagete – podvrsta trakastih zavjesa, samo sa užim trakama kroz koje je moguće proći. Izuzetno su dekorativne.

Šivanje zavjesa

Ako imate iskustva sa šivaćom mašinom, šivanje zavjesa ne bi trebao biti previše komplikovan zadatak. Naravno, njega uvijek možete povjeriti stručnjaku i iznijeti mu svoje ideje, međutim, posebno je zadovoljstvo kad dječju sobu krasi vaš ručni rad.

Prvo je potrebno je da izmjerite veličinu prozora zatim kupite dovoljnu količinu materijala i bacite se na posao.

Uzimanje mjera za zavjese je jednostavan zadatak, ali samo ako znate kako. Naš vodič će vam pokazati kako korak po korak napraviti pravilno mjerenje.

Savjeti prije mjerenja:

 • Odaberite i postavite karnišlu, ako je vertikalni razmak između karnišle i prozora veći od 20 cm to će stvoriti iluziju većih prozora
 • Uvijek koristite metalnu traku za mjerenje, plastične ili trake od materijala imaju tendenciju da se rastegnu vremenom pa vaše mjere neće biti precizne
 • Svaku mjeru zapišite

1. Ako nemate karnišlu, prvo izmjerite širinu prozora (mjera A). Karnišla bi trebala biti šira od prozora dvadesetak centimetara sa svake strane (mjera B), kako bi se zavjese mogle potpuno razmaknuti. Dakle, dužina karnišle je A+B+B

mjerenje sirine zavjese

 2. Mjerenje širine zavjese. Pri mjerenju je važno uzeti u obzir nabiranje zavjese. Kako biste dobili nabore srednje gustine, dužinu karnišle (C ) pomnožite sa 1,5 a zatim podijelite sa 2. Rezultat je potrebna širina svake zavjese (ako je u pitanju dvodjelna zavjesa). Ako želite gušće nabiranje, dužinu karnišle pomnožite sa 2,5.

mjerenje karnisle
3.Mjerenje dužine zavjese. Prije mjerenja dužine zavjese potrebno je odlučiti da li želite sa zavjesa pada do prozorske daske, ispod nje, ili do poda.

mjerenje duzine zavjese

 • Zavjese do prozorske daske treba da završavaju 1,25 cm iznad daske
 • Zavjese srednje dužine obično završavaju 15 cm ispod prozorske daske
 • Zavjese do poda treba da završavaju 2,5 cm iznad poda, kako bi se izbjeglo povlačenje

Ako materijal za zavjese za koji ste se odlučili ima tendenciju da se skuplja, obavezno ga operite u veš mašini prije šivanja, jer ako to učinite nakon što sašijete zavjese može doći do nabiranja šavova.

Kako sašiti zavjesu za dječju sobu

Kad ste izračunali koliko vam je materijala potrebno, možete početi sa krojenjem i šivanjem. Evo kako sašiti zavjesu za dječju sobu sa kukicama.

 • Isjecite materijal tako da ima dimenzije nešto veće od potrebnih, jer će višak materijala biti potreban za porub
 • Zavrnite bočne rubove zavjese jednom ili dva puta u širini od oko 1 cm, pređite peglom preko i napravite porub
 • Prilikom porubljivanja možete pričvrstitu zavjesu pribadačama kako materijal ne bi bježao što može iskriviti liniju poruba
 • Na isti način porubite i donji dio zavjese
 • Nakon toga na red dolazi traka za zavjesu, koju ušivate na gornji dio zavjese
 • Izvucite končiće iz trake koji služe za nabiranje zavjese, postavite kukice na traku i zavjese su gotove

Za karnišlu u obliku cijevi postoje mnogobrojni načini šivanja. Zavjesama možete prišiti tregere, ringove ili veći porub koji će služiti kao džep kroz koji može proći karnišla.

Jedan od jednostavnijih načina jeste na materijal na gornjem dijelu zavrnete petnaestak centimetara, tako ga porubite i popeglate a zatim izrežete vertikalne trake od materijala koje ćete prišiti na porub. Razmak između traka zavisi od željenog nabiranja, ako želite gušće nabiranje trake sašijete bliže jednu drugoj.

sivanje zavjesa

U nastavku pogledajte dva jednostavna tutorijala koje će vam pomoći da sami napravite zavjese:

 Zavjese sa tregerima

Zavjese sa ringovima

Ideje za zavjese u dječjoj sobi

Ako vam se ne sviđa ponuda lokalnih trgovina, uvijek možete potražiti i kupiti dječje zavjese ili materijale na internetu gdje postoji bezbroj različitih veličina, dezena i stilova te ćete sigurno pronaći onaj koji odgovara vama i vašem djetetu.

Pogledajte naše ideje za zavjese i inspirišite se za uradi sam projekat ili jednostavno sliku pokažite krojaču.

djecje zavjese 2

djecje zavjese 3

djecje zavjese plave

djecje zavjese za djecaka

djecje zavjese za djevojcicu

djecje zavjese

zavjese za djecju sobu piratske

zavjese za djecju sobu

zavjese za djevojcice

djecja zavjesa

zavjese za djeciju sobu

zavjese za djecu plave