Crno-bijela harmonija

Osvrnemo li se oko sebe, uočićemo da se crno-bijela kombinacija pojavljuje gotovo na svakom koraku. Crno-bijele kombinacije oduvijek su bile elegantne, ekstravagantne i impresivne, kako u enterijerima, tako i u svijetu mode i fotografije. Svojim kontrastnim izražajima omogućavaju naglašavanje željenih prostornih elemenata, kao i podnih i zidnih obloga.

Kombinacija crne i bijele boje već dugo se smatra pravim klasikom s kojim se ne može pogriješiti. Izrazito je stilska u kojoj god prostoriji da se primijeni, a mnogi biraju da na ovaj način urede bar jedan dio svog doma, jer znaju da ako se odluče na ovu kombinaciju – idu na sigurno. Međutim, i ovdje treba slijediti neka od pravila uređenja i odabira boja, namještaja i pratećih elemenata.

17-Inspiring-Wonderful-Black-and-White-Contemporary-Interior-Designs-Homesthetics-141

Igra svjetlosti i (ne)boja

Crnoj boji nedostaje svjetlosti, ona je upija i smatra se bojom moći i snage. Pravi likovni kritičari reći će vam da crna boja zapravo nije boja jer ne sadrži nijedan spektar boja, dok bijela sadrži spektar svih boja. Kako god bilo, crna boja je mnogima omiljena i, priznaćete, crni enterijeri mogu izgledati fantastično. Ipak, previše crne boje može zatvoriti prostor i učiniti ga znatno manjim nego što zapravo jeste.

apartments-harriet-anstruthers-bright-and-modern-london-for-small-living-room-with-black-and-white-sofa-and-fireplace-modern-small-townhouse-interior-design-ideas-for-apartment-projects

Bijela boja reflektuje svjetlost i odlična je za male prostore i zakrivljene površine. Bijela boja širi prostor, čini ga vizuelno većim nego što jeste, te unosi svjetlost i vedrinu. Ali, kako s crnom, tako i s bijelom ne treba pretjerivati, jer ukoliko ima previše bjeline u prostoru, on može postati sterilan i hladan.

Upravo zbog svega, bijela i crna kombinacija u prostoru postaje savršeno rješenje. Boje se međusobno slažu, komplementiraju, jedna drugu gase i razbuđuju u isto vrijeme.

Naglašavanje kontrastima

Umjeren odnos crnog i bijelog, ili dominacija jedne boje popraćena detaljima druge, stvoriće kvalitetne prostorne efekte i naglasiti karakter željene boje. Pritom je potrebno voditi računa i o bojama podnih i zidnih obloga. Svijetli namještaj na tamnom podu i obrnuto svojim će se kontrastom međusobno elegantno naglasiti.

black-white-bedroom-interior-design

Primjena crne i bijele na zidovima, kroz farbu ili oblogu, može dodatno naglasiti željene ugođaje. Kompletno bijela kulisa namještaja može biti elegantna, ali će se oni hrabri rado poigrati i crnim vertikalnim površinama. Površina zida, koju ćete ofarbati ili obložiti crnim materijalom, treba da bude pažljivo izabrana. Bijela kompozicija namještaja na crnom zidu biće uspjela kombinacija, bez obzira na poziciju izvora dnevne ili umjetne rasvjete. Ako se odlučite za crni namještaj na crnom zidu, postavite ga uzduž jednog dijela duže površine ili kraćeg zida u prostoriji.

Unique-Display-In-Frame-Near-Black-Lounge-Chair

Nabavite namještaj od materijala s naglašenom završnom obradom – sjajnom, metaliziranom, istaknutom strukturom ili teksturom, kako bi se površine namještaja isticale u odnosu na tamnu pozadinu. Obavezno se poigrajte svjetlosnim efektima kroz ugradbenu ili indirektnu rasvjetu. Na taj način tamni kutak će dobiti svoj poseban izražaj kroz različite prikaze crne boje, te svjetlost koja će dodatno naglasiti i osvježiti ovaj dominantan dio enterijera.

special-design-black-and-white-bathroom-interior

Primjena stakla u crno-bijelim enterijerima dodatno će naglasiti elegantnost prostora. Staklo kao transparentan materijal zadržaće željeni kolorit, ali uvesti prefinjenost, koja će se odlično stopiti s prostornom elegantnošću. Osim stakla, značajnu ulogu odigraće podne prostirke, tepisi dekorativne tkanine te ukrasni predmeti, koji će svojom strukturom, motivima i oblicima stvoriti dodatnu dinamiku prostora.

Crno-bijeli svijet enterijera uopšte nije crno-bijeli, on ima neograničenu širinu u dimenzijama koje nisu dio kolorističkog spektra – formu, dinamiku, svjetlost, ravnotežu, harmoniju… Koristeći sve ove komponente, istražite mogućnosti ove bezvremenske kombinacije.