Ko je i šta će u Banjaluci raditi gradski arhitekta Ivan Rašković

Ivan Rašković, vanredni profesor Univerziteta u Beogradu, danas je imenovan za gradskog arhitektu, čime je Banja Luka, prvi put nakon nakon 80 godina, dobila gradskog arhitektu.

Predstavljajući Raškovića, gradonačelnik Igor Radojičić je rekao kako mu je izuzetna čast da danas pozdravi prvog gradskog arhitektu grada Banjr Luke poslije osam decenija.

– Gospodin Rašković je naš novi ili prvi gradski arhitekta još od vremena Kraljevine Jugoslavije, i veliko mi je zadovoljstvo što je gospodin Rašković prihvatio naš poziv – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Dodao je da je Rašković vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i bio je predsjednik Društva arhitekata Beograda. Pored toga dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja u svojoj struci i profesiji, ali i rođeni Beograđanin koji dolazi u Banju Luku da radi ozbiljan posao.

– Rašković će obavljati poslove gradskog arhitekte koji podrazumjevaju nekoliko pojedinačnih elemenata. Pred nama je novi urbanistički plan grada Banje Luke i Rašković bi trebalo da vodi savjet urbanističkog plana, dakle pripremu, smjernice i kasnije komunikaciju sa onima koji budu pripremali plan – pojasno je Radojičić i dodao da će njegovo mišljenje biti neophodno u svim  izmjenama, dopunama i izradama regulacionih planova.

Kako je kazao gradonačelnik, ove godine su u gradu Banjaluci otvorili niz regulacionih planova, pogotvo čitavo urbano jezgro grada koje treba da dobije nove obrise i izgled za dugi niz narednih godina.

– Ono što želim posebno da naglasim je to da gospodin Rašković ovdje dolazi kao profesionalac, ovo nije političko imenovanje, ne radi se ni o čijoj stranačkoj kvoti, radi se o čovjeku  sa autoritetom u struci i očekujem da ga stručna i politička javnost u Banjoj Luci prihvati na takav način – poručio je gradonačelnik.

Ivan Rašković je kazao kako mu je zadovoljstvo što su mu gradončelnik i Gradska uprava ukazali čast da ga imenuju za gradskog arhitektu.

ivan raskovic gradski arhitekta

– Imam iskustva u poslu, međutim, ovo je do sada zaista najveći izazov u mojoj karijeri. Sa punom koncentracijom, snagom i uz pomoć drugih kolega iz grada Banje Luke i regiona ću se potruditi i dati sve od sebe da ostvarimo rezultat – naglasio je Rašković.

Kako je kazao, ono što je posebno značajno u ovom izazovu, je to da se radi o jednom prijestoničkom gradu, što ima veliki značaj, jer je Banja Luka prijestonica u fizičkom i sistemskom smislu.

Kada je riječ o urbanističkom planu, Rašković ističe da urbanizam i donošenje planova, samo po sebi, uvijek traži vrijeme, a ono što će oni učiniti je to da će prije svega odrediti smjernice, jer od njih sve zavisi.

– U narednim mjesecima moramo utvrditi smjernice šta treba uraditi, jer ako se one ne urade kako treba, sve ono što dolazi se ne uradi kako treba i ne može da da dobar rezultat – zaključio je Rašković, i dodao da on već danas počinje da radi na tome.

Biografija

Ivan Rašković, vanredni profesor Univerziteta u Beogradu na Arhitektonskom fakultetu. Graditeljstvo u užem smislu vidi kao posljedicu društvenih procesa i sistema vrijednosti određene epohe.

Kao član autorske grupe AGM realizovao je preko dvadeset objekata i osvojio nagradu 27. salona arhitekture i grada Beograda (2014), tri priznanja Salona arhitekture (1999, 2004, 2010), nagradu „Novosti“ (2010), “Ranko Radović“ (2009) i Priznanje trijenala u Nišu.

Učestvovao je na nacionalnim i međunarodnim izložbama (Saloni arhitekture, Izložbe grupe AGM u Varšavi).  Koautor monografske studije „Tradicija-Tranzicija/upotreba nasleđa u arhitekturi“.

Presjednik Društva arhitekata Beograda (2009-2013), nacionalni komesar Venecijanskog bijenala arhitekture (2014. i 2016. godina) te predsjednik podsekcije arhitekata, sekcije projektanata IKS-a (od 2013).

Ispod pogledajte neke od projekata autorske grupe AGM čiji je Rašković član.

Studio-AGM_Sportska-hala_Zrenjanin

Sportska hala Zrenjanin (Studio AGM)

 

2015_SalonArh_02_o

Kombinovana dječja ustanova u bloku 61, Novi Beograd (Studio AGM)

 

Studio-AGM_RTVojvodine_Novi-Sad

RTVojvodina, Novi Sad (Studio AGM)