Gdje da odložite dječje igračke?

U današnje vrijeme igračaka imamo u izobilju. Gotovo da nema djeteta čija soba nije pretrpana potrebnim i nepotrebnim stvarima…

Mnogi roditelji ne znaju šta će sa tolikim igračkama, pa dječje sobe često budu neorganizovane i može se reći haotične. Roditelji stalno pokušavaju da smisle nova rješenja za odlaganje igračaka u kući. Međutim, kutije, korpe, police, to je ono što će vas uvijek spasiti, i treba ih imati po cijeloj kući. Ključ je u tome da kutije, korpe i ostala mjesta u koja sklanjate igračke budu djeci na dohvat ruke, tako da ih djeca mogu sama dohvatiti, ali i vratiti.

U dnevnoj sobi ne bi bilo loše da imate par skrivenih kutaka za igračke. Taburei koji se otvaraju, jedna ili dvije fioke u komodi, neka korpa tu i tamo.

U dječjoj sobi trebalo bi da igračke budu dobro organizovane. Sitnije igračke mogu da se spakuju u male kutije u policama, koje se izvlače. Takođe možete da držite igračke u plastičnim kanticama ili kartonskim kutijama koje stoje na stolu. Sitne igračke mogu stati u fioke radnog stola, a mogu vam poslužiti i stare tegle ili konzerve koje se mogu zatvoriti.

Za mekane plišane igračke rješenje može biti smještanje na krevetu, slaganje na policama, ili se mogu ubaciti u mekane mrežaste korpe. U ovim korpama mogu da stoje i lopte i neke druge mekše dječje stvari, koje mališani neće pocijepati ili oštetiti.

Krupne igračke najbolje je držati u većim drvenim sanducima, plastičnim kutijama, neke čak mogu stati i u velike fioke ispod kreveta, a neke u korpe i kutije koje idu ispod stola ili u police.

Stvari za školu trebalo bi da imaju svoje mjesto, odvojeno od ostalih stvari. Radni sto mora da bude uredan i uvijek spreman za učenje. Pribor za različite umjetnosti kao što je slikanje ili vajanje, trebalo bi da ima svoje mjesto takođe odvojeno od ostalih stvari.

Jedna od bitnih stvari u organizovanju dječjih igračaka je i povremeno rastajanje od nekih od njih. Nekoj djeci ovo lakše pada, a nekoj teže, ali ovo je neizbježna stvar. Poneka igračka će se polomiti, izgubiće joj se neki dio, dosta igračaka djeca prerastu ili im vremenom prestanu biti zanimljive. U ovim situacijama imamo više opcija, bacanje starih polomljenih igračaka, nasljeđivanje igračaka koje smo prerasli i poklanjanje igračaka koje su nam dosadile. Ako djecu naviknete na ovo od malena, kasnije im to neće predstavljati problem, već će navići da u životu neke stvari odlaze, a neke druge dolaze. Takođe naučiće da dijele i da se ne vezuju previše za stvari.

Još jedna bitna stvar u dječjoj sobi je prostor za izložbu. Svi znamo da su djeca veoma kreativna i da obožavaju da prave, da maštom stvaraju razne stvari. Zato bi uvijek trebalo da imate neku policu ili neki stalak gdje će odlagati predmete koje prave od kockica, ili plastelina, gline i drugih materijala, kao i zid na koji ćete kačiti njihove crteže. Svako djelo trebalo bi da ima određeno vrijeme koliko može biti izloženo, a naravno, napravite dovoljno prostora da sva djeca mogu da izlože dosta svojih radova u isto vrijeme.

Uz sve ovo treba napomenuti da djeca mogu sama uređivati svoj prostor od malih nogu, ali im je pomoć oko organizacije potrebna, naručito u mlađem uzrastu.

Gde da odložite dečije igračke?

Gde da odložite dečije igračke?

Gde da odložite dečije igračke?

Gde da odložite dečije igračke?

Gde da odložite dečije igračke?

Gde da odložite dečije igračke?

Gde da odložite dečije igračke?

Izvor – mojenterijer.rs