Biljke koje pročišćavaju vazduh u tvom domu

Svi smo naučili u školi, da biljke uzimaju ugljen dioksid i da ispuštaju kisik. Međutim, neke biljke u stvari mogu da urade mnogo više, kao na primjer da pročiste vazduh u kući. Otrovi kao što su prašina i hemikalije iz proizvoda za čišćenje ostaju u vazduhu, a to nikako nije poželjno za tvoje zdravlje. Zato, iskoristi ove biljke, ne samo za uljepšavanje svog životnog ili radnog prostora, već i za bolji kvalitet vazduha u svom okruženju!

Aloe Vera

Prvenstveno poznata zbog benefita za zdravlje, ova biljka nudi mnogo više. Poznata takođe kao “bomba kiseonika”, zbog svoje sposobnosti da poveća nivo kiseonika u tvom domu. Takođe je u stanju da apsorbuje više ugljen dikosida, ugljen monoksida i formaldehida od većine biljaka. Budući da je tropska biljka, potrebno joj je dosta svjetla. Poznata je kao biljka debelih listova, koja zadržava vodu, te je ne treba prečesto zalijevati.

Spatifilium

Ova biljka ne samo da izgleda lijepo i elegantno, već je i odlična kada želiš da oslobodiš vazduh od otrova, kao što su formaldehid i benzen. Tako da ne čudi, da se našla na vrhu NASA-ine liste najboljih biljaka za pročišćavanje vazduha. Sve što joj treba da preživi je zalijevanje jednom sedmično i da ne bude direktno izložena suncu.

Pauk biljka

Ovu biljku ćeš veoma četo pronaći u većini domova, jer zapravo odlično napreduje na indirektnom sunčevom svjetlu. Takođe je u stanju da efektivno filtrira otrove iz prostorije, veličine 200 kvadratnih metra, i to otrove kao što su: benzen, formaldehid, stiren i ugljen monoksid. Bonus je što se veoma lako održava i brzo napreduje.

Bršljan

Bršljan je u stanju da eliminiše 60% otrova i 58% čestica izmeta iz vazduha, u roku od 6 sati. Dnevno mu je potrebno 4 sata direktne sunčeve svjetlosti, tako da je najbolje da bude u blizini prozora.

Hrizantema

Osim što eliminišu benzen, takođe su u stanju da za 24 sata eliminišu 90% formaldehida iz vazduha. Hrizanteme su mnogo više od lijepe biljke u saksiji. Smjesti ih blizu prozora sa direktnim sunčevim svjetlom, kako bi se pupoljci otvorili i dobili potpuni efekat čistača vazduha.

Zlatni puzavac

Neuništiva biljka, koju je lako održavati i koja je veoma izdržljiva. Jedna je od najboljih za pročišćavanje vazduha, jer nevjerovatno smanjuje količinu benzena i trihloroetilena. Potrebno mu je indirektno i jako svjetlo, kako bi odlično napredovao.

NASA kaže, da svako domaćinstvo treba da ima između 15 i 18 ovih biljaka, na prostoru od 500 kvadratnih  metara i da obavezno držimo bar jednu u spavaćoj sobi. Ne samo da će uljepšati životni prostor, već će i unaprijediti kvalitet života u zatvorenom prostoru.

(Ultra.ba)