Talasasta kuća pored okeana

Japanski arhitekta Riue Nišizava, dobitnik Pritzkerove nagrade, dizajnirao je kuću sa neobičnim krovom pored okeana u Čileu.

Glavna karakteristika ove impresivne kuće je neobičan krov, koji svojim oblikom podsjeća na talas i svojim obrisima ponavlja konture lokacije na kojoj je kuća izgrađena. Valoviti krovni nagibi takođe služe kao zoniranje kuće. „Nema zidova kao takvih. Zgrada se u suštini sastoji od temelja i krova. Na nekim mjestima se spušta do nivoa poda i dijeli ukupan prostor zgrade na segmente“, kaže arhitekta.

 

Talasasti krov je podržan metalnim konstrukcijama. Lučne, potpuno staklene fasade formirane zakrivljenim krovom stvaraju neobične tačke gledišta unutar vile. Granica između enterijera i eksterijera je potpuno izbrisana.

Pored glavne vile, ovaj posed u Čileu ima još jedan dodatni volumen ugrađen u stijenu, gdje se nalazi gostinjska kuća i pomoćne prostorije. Enterijer kuće je napravljen u modernom minimalističkom stilu. Za ukrašavanje talasastog plafona, poda i nameštaja, arhitekta koristi nekoliko vrsta drveta odjednom.

Zidovi u kupatilu su takođe napravljeni od drveta – ovde je Riue Nišizava ipak morao da izbegne panoramsko zastakljivanje.

Krov dijeli kuću na tri dijela: saunu ispred, spavaću sobu i dnevni boravak u sredini i kuhinju i trpezariju koja se proteže do terase pozadi. Na vrhu rta sa kog se pruža veličanstven pogled nalazi se javna zona uključujući trpezariju, dok su privatni prostori poput spavaćih soba smješteni pored mora. Kuća uključuje glavnu spavaću sobu koja je ukopana na nižem nivou do koje se pristupa stepeništem. Ima stakleni prednji dio i terasu koja viri sa obronka brda.

Kuhinja ima tri samostojeća drvena ostrva koja ne ometaju pogled, dok je susjedna trpezarija opremljena crnim stolom i stolicama.

Izvanredna karakteristika kuće je soba sa saunom sa bijelom kadom koja gleda na okeanske talase koji se razbijaju u liticu.