Skandinavska trpezarija u par poteza

Skandinavska trpezarija je idealna za male prostore i za sve one koji traže ležerno okruženje u svom domu. Ali kako napraviti skandinavsku trpezariju? Vjerujemo da i ptice na grani znaju dva osnovna principa ovog stila – jednostavne forme i maksimiziranje prirodnog svjetla. A koji još uslovi moraju biti zadovoljeni da biste u svom domu imali trpezariju u skandivanskom stilu?

 

 

MEKE I SVIJETLE BOJE

Kao glavne boje koje služe da bi okruženje izgledalo osvjetljeno, koristi se paleta mekih i svjetlih boja kao što su bijela, siva ili pastelne boje. Ujedinite i definišite žarišne tačke prostora koristeći boju, a zatim ukrasite zidove slikama ili policama. Akcentne boje i dekorativni dodaci su obavezni, inače će cijela naša trpezarija izgledati beživotno.

 

DRVO KAO GLAVNI MATERIJAL

Uobičajeno je da se drvo nađe kao preovlađujući materijal, možemo ga vidjeti ne samo u nameštaju već i na podovima koji dodaju toplinu okruženju. Boja je obično prirodna ili nešto svjetlijih nijansi.

 

PRIRODNE TEKSTURE

Pored drveta, možemo razlikovati i druge materijale za tkanine, namještaj ili ukrase koji će pomoći u stvaranju prijatne atmosfere. Staklo pruža lakoću okolini, dok se za tapaciranje stolica, kao i za tepihe, zavjese i prostirke koriste različite prirodne tkanine kao što su pamuk, vuna ili koža.

FUNKCIONALAN NAMJEŠTAJ

Namještaj ovog stila slavi ravne i jednostavne linije. Ali, određeni elementi mogu uključiti meke obline u kombinaciji sa organskim linijama. Na ovaj način dobijate čistu i funkcionalnu sobu, bez ukrasa.

 

UPEČATLJIVO OSVJETLJENJE

Kao što znamo, osvetljenje može postati centar pažnje trpezarijskog prostora, stoga je uvijek dobro imati jedan upečatljiv i moderan luster ili pak dizajnersku lampu na sredini stola kako bi se istakla ova oblast.

 

BILJKE, CVIJEĆE I UKRASI

Biljke i cvijeće daju svežinu i šarm prostoru. U ovom stilu vrlo je uobičajeno da ih nađete na prozorima, u uglu i posebno kao dio dekoracije trpezarijskog stola. Ukrasite svoje zidove preljepim slikama sa crno-bijelim frazama ili umjetničkim djelima smjelim i zabavnim bojama.

MOJ ENTERIJER