Big Bend u New Yorku zamišljen je kao najduža građevina na svijetu

Kao odgovor na više stambene kule u New Yorku lokalni arhitektonski studio Oiio osmislio je konceptualni neboder koji se može pohvaliti nevjerovatnom dužinom.

Neboder je dobio naziv Big Bend jer se savija i predstavlja veoma visok luk, a nazivaju ga najdužom građevinom na svijetu.

Prijedlog kompanije Oiio, koja ima sjedišta u New Yorku i Atini, stigao je u vrijeme kada traje trka ko će osmisliti viši i luksuzniji stambeni kompleks. Kompanije koje se bave poslovima s nekretninama trenutno lobiraju za usvajanje zakona u oblasti planiranja gradnje koji bi im doslovno omogućio kupovinu prava na zrak od susjednih zgrada, a zahvaljujući tome mogli bi graditi više tornjeve na relativno malim parcelama.

Renderi prikazuju Big Bend kako se proteže iznad luksuznih tornjeva južno od Central Parka. Karakterišu ga veliki prozori, a arhitekti kažu da bi, kada bi njegova gradnja bila dozvoljena, bio najprestižnija građevina na Manhattanu.

Lokalni kritičari već su izrazili bojazan da bi visoki tornjevi u New Yorku mogli u potpunosti natkriti Central Park, a neki su kazali kako ovakve građevine simboliziraju nejednakost i da grad rizikuje da ga “pojede dolar”.

big bend ny big bend 2

 

klix.ba