Počinje obnova ulazne kule na tvrđavi Kastel

Rekonstrukcija krova ulazne kule na tvrđavi Kastel,  koja je izgorjela u požaru 2013. godine, počeće čim to dozvole vremenske prilike najavio je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Prema njegovim riječima, za obnovu je putem javnog tendera izabrano beogradsko preduzeće „Koto“, koje bi, u zavisnosti od vremenskih uslova, radove trebalo početi tokom ovog mjeseca i završiti ih u roku od 60 dana. Vrijednost radova je oko 50.000 KM.

Gradonačelnik Radojičić je naglasio da tvrđava Kastel iziskuje značajna sredstva za rekonstrukciju i jedna faza je već urađena zahvaljujući fondovima Evropske unije.

“Već nekoliko godina nema tih dodatnih sredstava iz fondova, koja su potrebna za kompletnu rekonstrukciju tako da smo se odlučili da radimo dio po dio odnosno po fazma u zavisnosti od raspoloživih sredstava” istakao je gradonačelnik.

kula

On je najavio da bi ove godine trebalo da započnu i radovi na kuli iza ulazne, koja je takođe u lošem stanju. U budžetu je za rekonstrukciju te kule predviđeno oko 100.000 KM.

“Nadam se da ćemo ove godine ući u djelimičnu rekonstrukciju i eventualno privođenje namjeni i te kule, jer nekoliko prostora unutar Kastela je već privedeno dodatnim namjenama poput Kamene kuće, koja je sada izložbeni prostor i još tri kule su upotrebljive” dodao je Radojičić.

Kastel je jedna od prvih znamenitosti u gradu koju turisti posjete, te će uporedo sa iznalaskom sredstava za njenu obnovu, Grad osmišljavati dodatni sadržaj na tvrđavi interesantan turistima.

“Svakako da su potrebna i sredstva i snaga da se uradi kompletna rekonstrukcija Kastela i popuni sadržajem. Ono što ćemo raditi u vremenskim intrevalima, jeste da ćemo dio po dio programski osmišljavati, raditi određene postavke kako bismo stvorili jednu turističku ponudu i da svako ko posjeti Kastel može da vidi neki stalni program” navela je načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politku Natalija Trivić.