8 mjesta na koja trebate obratiti pažnju prilikom čišćenja prašine

Osobe koje pate od alergija dobro znaju da samo usisavanje kuće nije dovoljno kako bi ona bila u potpunosti čista. Brisanje prašine iz svih dijelova takođe je neophodno. Problem je u tome što se prašina, najčešće, uklanja samo sa najvidljivijih mjesta. I ne, to nije zato što ste “lijeni” ili nemate vremena – jednostavno, neka mjesta vam uopšte ne padnu na pamet. Donosimo osam najčešćih mjesta sa kojih vjerovatno zaboravljate da “skinete” prašinu, a trebali biste.

 

  • Ventilator- Da li ste se nekada popeli na stolicu i pogledali ventilator izbliza? Sigurno je mnogo prljaviji nego što mislite. Mekanom četkom ili pamučnom krpom redovno čistite ventilator, a posebno sa gornje strane gdje se i skuplja najviše prašine.

 

  • Stona lampa- Najbolji način da je očistite je uz pomoć usisivača ili male četke. Takođe, ako je lampa zanemarena duži vremenski period, pamučna krpa umočena u mlaku vodu u koju ste dodali deterdžent za suđe, u potpunosti će je očistiti.

 

  • Roletne i venecijaneri-  Jednom sedmično skinite prašinu sa roletni i venecijanera. Na njima se skuplja najviše prašine, jer su direktno povezani sa vanjskim svijetom. Staru čarapu navucite na ruku te pređite teško dohvatljive prašnjave površine.

 

  • Kućne biljke- Biljke su odlični prečišćivači vazduha u kući, ali često izgledaju prašnjavo, jer se redovno ne čiste. Listove biljke očistite vlažnom krpom, a ako je neophodno, biljke možete i “istuširati”. One će vam biti zahvalne, jer će sada moći lakše da upijaju sunčevu energiju.

 

  • Ispod namještaja-  Kada ste zadnji put pogledali ispod svog kreveta? Sigurno ćete biti iznenađeni količinom prašine koja se tu nakupila. Da se to ne bi više dešavalo, redovno usisavajte prostor ispod kreveta, kauča, fotelja i ostalih većih komada namještaja.

 

  • Iza električnih aparata- Toster, aparat za kafu, ali i frižider, električni šporet te mašina za veš iza sebe sigurno kriju “brdo” prašine. Kada usisavate ili čistite, obavezno očistite i taj dio. Bar dva puta mjesečno pomjerite velike aparate kako biste detaljno očistili prašinu iza i ispod njih.

 

  • Elektronski uređaji- Televizor, kompjuter, muzička linija i drugi elektronski uređaji u vašem domu su pravi magneti za prašinu. Očistite ih suhom i vlažnom krpom ili specijalnim sredstvima za čišćenje upravo ovih uređaja. Ne zaboravite da očistite prašinu koja se nalazi iza i ispod njih.

 

  • Izduvni ventilatori- Vjerovali ili ne, na izduvnim ventilatorima, koji se najčešće nalaze u kupatilima ili kuhinji, nalazi se velika količina prašine. Jedom mjesečno ih skidajte i operite pod mlazom tople vode. U međuvremenu ih redovno čistite vlažnom krpom.

 

Izvor- minimagazin.info