Ideje za sobne pregrade

Da li ste se nekada zapitali – može li se jedna veća prostorija podjeliti tako da svaka stvar u domu nađe svoje savršeno mjesto?

Vjerovali ili ne, ali vlasnici garsonjera su savršeno upoznati sa ovom problematikom, i nije im nikakav problem da za tren oka pronađu adekvatno rješenje za bolje iskorišćenje svog minijaturnog životnog prostora. Činjenica je da uređenje ovakvih domova može biti prilično izazovan posao, ali verujte nam na riječ – to uopšte ne znači da morate žrtvovati svoj stil zarad praktičnosti!
Prije nego što krenete u uređenje bilo kog malog prostora, bilo da je u pitanju samo jednokrevetna soba ili pak jedna cijela garsonjera, važno je da se upoznate sa nekim od osnovnih pravila za uređenje malih domova. To je odlična polazna tačka za maksimalno iskorišćenje centimetara koje imate na raspolaganju.

Ukoliko ste i dalje u nedoumici na koji se to sve način jedna veća soba može pregraditi kako bi se stvorile dvije ili više manjih cjelina, pogledajte u nastavku.

 

KLASIČNI PARAVANI

Klasične pregrade za sobe su sjajni dekorativni elementi koji odvajaju dnevni i spavaći dio. Postoji mnogo različitih stilova, od klasičnih sklopivih paravana do preljepih komada prekrivenih tkaninom. Nebo je granica, pa ako ne možete da pronađete nešto što odgovara vašem stilu razmislite o tome da napravite jedan paravan po mjeri. Većina majstora može napraviti komad po vašoj volji, brzo i prilično jeftino. Slično kao zavjese, paravani zauzimaju mnogo vizuelnog prostora, pa se slobodno zabavite i pronađite tkaninu koju zaista volite.

 

 

POLICE ZA KNJIGE

Police za knjige su još jedna vrsta super pregrade za sobu, a njihov bonus je što ujedno nude i prilično zanimljivo skladište. Postoje prednosti i mane otvorenih u odnosu na zatvorene police za knjige; a vaša odluka zavisi od nekoliko faktora. Primjera radi, da li svakodnevno namještate krevet? Ako je tako, otvorene police mogu biti dobar izbor. Omogući će pristup predmetima sa obe strane i takođe pomoći da vaš prostor izgleda otvoreno i prozračno. Ovakve police su takođe lep način da maksimalno iskoristite mali prostor. No, ukoliko želite da odvojite svoj prostor za spavanje od ostatka vašeg stan, predlažemo da se odlučite za zatvorene police, iz prostog razloga što one nude mnogo bolju privatnost.

 

 

POLOVINA PREGRADNOG ZIDA

Polovina zida je kratka pregrada koja izlazi iz jednog dijela doma i to tako da simulira veću ili manju visinu stola. Na taj način, ona pomaže u stvaranju iluzije da vaš stan ima više od jedne sobe – a da njeni delovi zapravo nisu oštro presečeni a ni potpuno zatvoreni. Pošto ovakvi polu-zidovi nisu nosivi, mogu biti bilo koje veličine i napravljeni od bilo kog materijala, a postoji mnogo načina da ih napravite i na taj način podelite ne samo dnevni boravak i trpezariju nego i prostor za spavanje. Jedan od najlakših načina za tako nešto jeste stvaranje kratke police za knjige koja može pomoći u definisanju prostora, a istovremeno ostaviti dovoljno mjesta za postavljanje ukrasa i ostalih predmeta na samom vrhu.

 

 

ZIDNE ZAVESE

Zidna zavjesa ili viseća tkanina na ulazu u trpezariju ili spavaću sobu je odličan način za odvajanje dnevnog i kuhinjskog odnosno spavaćeg prostora. Razmislite o tome da ovakvu zavjesu okačite na zid postavljen preko puta kreveta. Na taj način možete povući zavjese da se otvaraju i zatvaraju kad god želite. Druga opcija je da okačite četiri komada tkanine od plafona do poda na četiri ugla kreveta. To možda neće obezbjediti neophodnu privatnost, ali je zato veoma elegantan način da se bolje definiše prostor.