Arhitektonsko blago Kine: Zavirite u drevne stambene zgrade

Provincija Fujian na jugu Kine nikada neće privući toliko pažnje kao njene urbane “komšije” na sjeveru i zapadu.

Ipak, priobalna pokrajina nudi fascinantan pogled na tradiocionalno kinesko nasljeđe, sve veću rijetkost u ovoj zemlji koja se brzo razvija.

Među zanimljivim dijelovima istorije regije Fujian ističu se tulou tvrđave – masivne, kružne građevine koje datiraju vijekovima unazad.

Kineske tulou tvđave sagradio je Haka narod, podgrupa Hana koja je zalutala u južnu Kinu prije oko 2000 godina. Bilo je to doba kada su harali banditi, te su bile potrebne odbrambene strukture.

Kako bi popravili svoju situaciju, oni su počeli da grade masivne strukture koje bi mogle ne samo da se odupru napadačima, već bi takođe bile nevjerovatne održive mikro zajednice sa mjestima za skladištenje hrane, prostorima za stoku, konacima, hramovima, oružarnicama, bunare za vodu, kao i jednostavne kanalizacione sisteme.

Ove spektakularne strutkure su građene od kamenih blokova ili češće od nabijene zemlje, a imaju zidove debljine i do dva metra i visine od tri do četiri spratova. Najveće kuće su pokrivale više od 40.000 metara kvadratnih, a nije neuobičajeno naići i na kuće sa više od 10.000 metara kvadratnih prostora, što je dovoljno za smještaj do 80 porodica.

Danas postoji na hiljade tuloua širom južne Kine, ali samo 46 je pod zaštitom UNESCO-a i zvanično se zovu “Fujian tulou”.

Iako su se mnogi stanovnici odselili u modernije domove ili u veće gradove u potrazi za poslom, zadržali su pravo vlasništva nad svojim drevnim kućama. Tu se vraćaju tokom sezone odmora i praznika gdje se porodično okupljaju.

Poštujući obaveze prema zajednici čuvaju ovo arhitektonsko blago za buduće generacije.

(nationalgeographic.rs)