Austrija će se na EXPO 2020 predstaviti ogromnim mlinom

Arhitektonski i dizajn studiji Penda i Smartvoll napravili su nesvakidašnju instalaciju u obliku ogromnog vodenog mlina koji će biti predstavljen na austrijskom nacionalnom paviljonu na EXPO 2020 u Dubaiju.

Instalacija pod nazivom “Izvor svega” odabrana je za finalistu na međunarodnom takmičenju za austrijski paviljon, te obilježava prvu saradnju između pomenutih austrijskih kompanija. Projekat uključuje ogromni mlin koji cirkuliše vodu kroz paviljon i donosi iskustvo osvježenja u pustinji Dubaija.

“Po mom mišljenju, paviljon na Expo ne bi trebao biti mjesto na kojem se samo predstavljaju proizvodi i kompanije. U najboljem slučaju, paviljon treba da iznenadi posjetitelje, pruži im zabavu i priliku da istražuju. Stvaranjem trajnog utiska, posjetitelji će se lično povezati s vrijednostima zemlje i njene kulture”, izjavio je Philip Buxbaum, partner Smartvolla.

Austrijsko bogatstvo vodom bio je ključ za identitet paviljona koji predstavlja mjesto za osvježenje i prikazuje Austriju kao zemlju revitalizacije tijela i uma.

Autori navode da u vremenu kada velike kompanije zagađuju rijeke, jezera i okeane u velikoj mjeri, paviljon služi da bi se naglasila važnost vode kao javne imovine i glavnog dizajnera naše okoline.

Sama otvorenost instalacije je poziv sam po sebi i čini ga simbolom austrijskog gostoprimstva i kulture. Ljudi širom svijeta će dolaziti u paviljon kako bi se osvježili, jeli, pili i družili. Mlin koji austrijsku kišnicu podiže na vrh paviljona s kojeg onda pada kao kiša je takođe savršeno utjelovljene same cirkulacije vode i ciklusa stvaranja života koji je izvor svake stvari.