Američka pita i ruska salata

Ako se po početku bude mjerila 2015. godina, trebalo bi da bude u znaku odlaska i dolaska svjetskih i malo manje svjetskih brendova u Republiku Srpsku. Većinom u Banjaluku. Nisam upoznata da li se ovo dešava i u Federaciji BiH, pa zato navodim samo ovaj prostor.

Običnom posmatraču sa strane ovi poslovni potezi i privredni tokovi ne predstavljaju bitnu stvar u životu. Ali, kada su u pitanju naši ljudi koji zatvaranjem velikih tržnih centara ili uslužnih djelatnosti ostaju bez posla i redovnih primanja, to je već veliki problem. Za njih, njihove porodice i cjelokupno društvo. Kao što je slučaj “McDonald'sa” u Banjaluci, za kojima su mnogi građani histerično kukali, pa čak i fotografisali djecu kako plaču ispred ovog objekta!? Svašta!

Preuzimanje “Mercatora” od strane hrvatskog “Konzuma” u prošloj godini reflektovalo se time da su u banjalučkom tržnom centru ovog trgovačkog lanca mnogi zaposleni ostali bez radnog mjesta. Mediji su dosta prostora posvetili ovome, ali, kako kod nas obično i biva, brzo je utihnula sva priča i problem je bačen pod tepih.

Idući pravolinijski da se prehrambene namirnice moraju kupovati, a da je najbolji uslov za dobru kućnu kupovinu taj da objekat ima pristupačan parking, sve artikle koji su mi potrebni, da su na jednom mjestu i da su kvalitetni i da ovo odradim što brže, otišla sam tamo. Iz čiste navike.

Pored redovne kupovine, a u nedostatku vremena za dublje posvećivanje kulinarskim vještinama, palo mi je na pamet da uzmem rusku salatu. Nije baš da izrada ovog jela zahtijeva izuzetno umijeće, ali treba čudo vremena da se nasjeckaju svi sastojci. “Mercator” je ovo jelo imao uvijek, svježe pripremljeno i baš ukusno.

Sva srećna zbog svoje odluke, odem na odjel i kupim gore navedeno jelo, kako se kod nas kaže, “uz ručak”. Obavim sve i već umorna vratim se kući na zajednički ručak. Kada smo probali ovo jelo, nešto debelo nije bilo u redu. Izgled je isti, pokvareno nije, ali to definitivno nije očekivani ukus. Na kraju smo svi “skontali” u čemu je stvar.

Umjesto kvalitetne šunke, koja je nezaobilazan sastojak ruske salate i koja joj daje taj dobar, specifičan okus, “Konzum” je smislio da u nju nareže ostatke pečene piletine od prethodnog dana, koji su, by the way, u onoj majonezi, kada se ukloni, još i pocrnili od stajanja. Prisjela mi je ruska salata, a i provikani trgovački lanac našeg susjeda.

U ovome najviše me pogodilo to što se na naše tržište može provući sve, bez obzira na to što pošteno platiš, i to ne malu cifru. Tipa, šta znaju Bosanci šta je ruska salata. Ako ne znam šta je ruska salata, onda bar znam šta je naše. Zato sve moje naredne kupovine i pohvale idu domaćem trgovačkom lancu “Moj market” i ljudima koji rade u njemu, jer su pristojni, uslužni, ljubazni, a imaju i kvalitetnu robu. Ovo kažem iskreno, iako se ovaj brend ne reklamira u ovom časopisu.

A, za one što plaču za američkom pitom plastičnog okusa, a visoke cijene, poručujem, ako ih zanima (a ne mora), da od brze hrane preferiram banjalučki ćevap i sarajevski burek.