Drvene pregrade u domu – korisne i estetski zanimljive

Ako su pregrade jedno od najčešćih obilježja dizajna enterijera za poslovne prostore, one mogu biti funkcionalan i dizajnerski dodatak uređenju doma. To dokazuje i mnoštvo prednosti pregrada, koje nisu samo odličan estetski detalj, nego mogu biti praktičan dodatak.

Drvo kao dio prostora će oplemeniti svaki dom, bilo da govorimo o modernom, savremenom ili nekom prostoru koji sadrži elemente prethodnih epoha. Drvene pregrade, osim što mogu da budu različitih obrada (grubo šmirglane, tretirane bojom, lakom ili u kombinaciji s metalnim dijelovima), mogu da imaju i različite funkcije.

Koje su prednosti, a koji nedostaci drvenih pregrada otkrijte u nastavku.

Prednosti

Dvije prostorije u jednoj

Drvene pregrade mogu vizuelno odijeliti dvije prostorije, a da one i dalje budu povezane. Na ovaj način dobijete puno preglednije prostorije koje nisu previše zatvorene.

Idealno za male prostore

Ako imate mali stan, ali želite da kuhinja i dnevni boravak na određeni način budu odijeljeni, drvene pregrade mogu biti savršeno rješenje. Isto važi za kuhinju i dio u kojem je smješten sto za ručavanje, kancelariju kod kuće i dnevni boravak i za brojne druge situacije u uređenju enterijera.

Odličan estetski detalj

Osim što ima brojne funkcionalnosti, drvene pregrade zanimljiv su dizajnerski i estetski dodatak u domu. Ako volite drvo u enterijeru ili ste zaljubljenici u sve s predznakom hygge, drvene pregrade su definitivno dobar odabir za vaš dom.

Nedostaci

Drvene pregrade mogu biti nepristupačne

Zavisno od vrste drveta i ostalih kvaliteta ovog materijala, postoje i neke druge opcije koje su možda pristupačnije od drvenih pregrada.

Nisu dugotrajne

Drvene pregrade nisu tako dugotrajne i izdržljive kao pregrade od aluminijuma, stakla ili nekog drugog izdržljivijeg materijala. Ovaj nedostatak je nešto što biste trebali uzeti u obzir zavisno od toga gdje želite postaviti drvene pregrade.

Nezavisne