Greške u eklektičnom dizajnu enterijera koje bi trebalo izbjegavati

Eklektičan pristup dekorisanju enterijera može biti prilično izazovan, posebno ukoliko niste na vrijeme proučili sve moguće (i nemoguće) greške koje vam se mogu naći na putu…

Želite dom opremljen u eklektičnom stilu ali jednostavno ne znate šta treba a šta ne treba raditi? Ukoliko ste potvrdno klimnuli glavom, u nastavku teksta vam donosimo pet osnovnih grešaka i provjerenih stručnih savjeta koji vam mogu pomoći da te greške ispravite u hodu.

 

 

MJEŠAJTE TEKSTURE

Uključivanje grubih i glatkih tekstura dodaje poseban šmek i dinamiku prostoru, pa slobodno razmislite o čupavim prostirkama ili jastucima, hrapavim ili debelim prekrivačima, vezenim detaljima na namještaju, grubim drvenim površinama ili glatkim završnim obradama. Iako je kombinovanje tekstura ključno, postoji i prostor za korišćenje jedne teksture najmanje tri puta na različitim mjestima u kući, što će pomoći u održavanju kohezivnog izgleda.

 

RAZMOTRITE PRAZNE PROSTORE

Kada je u pitanju eklektičan stil ukrašavanja, znajte da vašem oku treba mjesto za odmor. Zato slobodno neke prostore na policama i stolovima jednostavno ostavite praznim. Ne radi se samo o tome šta pokazujete, ponekad je u pitanju ono što izostavite. Uredite samo nekoliko svojih omiljenih ukrasa i povremeno ih rotirajte kako bi svaki od njih dobio svojih 5 minuta slave.

 

ORGANIZUJTE NAMEŠTAJ

Kada planirate prostor u eklektičnom stilu, lako je svu pažnju usmriti na boje, teksture i šare, ali stručnjaci savjetuju da nikako ne zaboravite na onu osnovnu postavku. Raspored namještaja je ono što će dom učiniti udobnim, pa zato prije kupovine svakog komada obavezno razmotrite gdje će on biti smješten. Možda ćete otkriti da zapravo nemate mjesta za tu čudnu podnu lampu koju godinama čuvate.

RAZMISLITE O KORISNOSTI

Dok određujete dekor koji ćete ugraditi u svoj eklektičan dizajn, ne zaboravite da je prostorija prvenstveno namjenjena za stanovanje. Razmislite o tome kako koristite sobu koju opremate. Razmotrite korpe, police za knjige, poslužavnike za piće i stočiće za kafu. Ovi elementi daju udobnu atmosferu u vašoj sobi, i bilo bi dobro da osim estetskog ispunjavaju i onaj funkcionalan zadatak.

 

OPREZNO SA BOJAMA

Jedna boja treba da služi kao ujedinjujući faktor u vašem dizajnu. Kada birate boju koja vam najviše odgovara, krenite od manjih akcenata a ne od zidova. Neka u pozadini sobe budu neutralne nijanse koje ćete se truditi da redovno stimulišete akcentnim jačim bojama kako biste dodali neophodnu dinamiku u svoj eklektični enterijer.