9 korisnih trikova sa najobičnijim brašnom

U našem se domu često skrivaju namirnice koje osim za klasičnu pripremu obroka možemo iskoristiti i na puno drugih načina, pogotovo ako više nisu toliko svježe za jesti. Brašno je, na primjer, jedno od najkorisnijih sastojaka u našoj kuhinji i to od predjela do deserta, a možete ga iskoristiti i za čišćenje, njegovanje tijela i igru.

1.Brašnom odbijte mrave.

Ako primijetite da vam po kući šeću mravi, posipajte malo brašna po prostoru. Mravi ne vole okus brašna i izbjegavaće to područje.

2.Očistite igraće karte.

Volite kartati i vaš se špil već pošteno zamastio? Osvježite ga s brašnom! Stavite karte u vrećicu i u nju ubacite brašno, zatvorite je i dobro protresite kako bi brašno prekrilo sve karte. Brašno će upiti suvišnu vlagu, ulje i prljavštinu, a vi ćete s čistom krpom jednostavno moći ukloniti nakupljeno.

3.Brašnom ulaštite nehrđajući čelik.

Nakon što očistite svoje aparate od nehrđajućeg čelika, upotrijebite malo brašna kako biste ih zaista ulaštiti. Na čistu krpu stavite malo brašna i njime istrljajte površinu do lijepog sjaja.

4.Brašnom očistite bakar.

Jeste li znali da s brašnom, soli i malo alkoholnog sirćeta možete očistiti bakar? Dodajte brašno i so u istim količinama u zdjelicu i dodajte dovoljno sirćeta kako biste napravili pastu. Rasporedite dobivenu pastu po mjedenoj ili bakrenoj površini koju želite očistiti i ostavite da djeluje sve dok se pasta ne osuši. Potom isperite predmet toplom vodom iz malo ribanja.

5.Zamijenite šampon za suho pranje brašnom.

Osnovni princip šampona za suho pranje jeste da upija masnoću s tjemena kako bi produžili trajanje svoje frizure kada nemate vremena za pranje. Umjesto da plaćate skupe šampone, zašto ne biste iskoristili brašno? Ono će jednako dobro upiti suvišnu masnoću! Prosijte ga prvo kako biste ga lakše nanijeli, a nanosite ga sa širokom četkicom za šminkanje i pustite da djeluje pola sata, a potom ga nad kadom iščetkajte ili istresite iz kose.

6.Napravite od brašna masu za oblikovanje.

Brašno ne mora biti samo praktično, može biti i zabavno! Ako ga spojite s uljem za bebe dobićete masu za oblikovanje koju će vaši klinci obožavati! Pomiješajte osam šoljica brašna s jednom šoljicom ulja za bebe i rezultat će biti smjesa koju možete oblikovati na različite načine i pritom se dobro zabaviti s vašim najmlađima.

7.Potaknite brašnom avokado da brže sazre.

Stavite tvrdi i nezreli avokado u papirnu vrećicu i prekrijte ga brašno, a potom  a potom ostavite vrećicu na radnoj površini oko 24 sata.

8.Izradite ljepilo od brašna.

Od vode i brašna možete pripremiti jednostavno ljepilo koje je idealno za simpatične dječje projekte. Pomiješajte vodu i brašno u istim količinama i miješajte dok smjesa ne postane glatka, odnosno dok ne dobijete konzistenciju koju inače ima smjesa za palačinke. Prebacite mješavinu u lončić i stavite na srednje jaku vatru te kontinuirano miješajte sve dok ne zavrije, a potom maknite s vatre i pričekajte da se ohladi. Nastalo ljepilo čuvajte u čvrsto zatvorenoj posudici i nanosite kistom.

9.Brašno vam može pomoći u borbi protiv akni.

Ako se morate riješiti bubuljica do sutra, pokušajte na njih nanijeti masu koju ste napravili od meda i malo brašna. Prekrijte pastu s flasterom i pustite preko noći da djeluje.

(One Good Thing by Jillee/jutarnji.hr)