Posadite kamilicu iz vrećice čaja

Jeste li znali da kamilicu možete uzgojiti iz vrećice čaja, i to bez ikakvih problema?

Kamilica (Matricaria recutita) je jednogodišnja biljka, a potiče iz porodice Asteraceae i jedna je od najpoznatijih ljekovitih biljaka, kako na našim prostorima tako i u ostatku svijeta.

Kako bude rasla, primjetićete da će dostići visinu između petnaest i šezdeset centimetara, dok je njen korijen tanak i razgranat. Stabljika kamilice će biti uspravna i ogoljena, dok su joj listovi neizmjenični. Mirišljave cvjetne glave kamilice su pojedinačne i rastu na dugačkim granama, a imaju ispupčenu i šuplju cvjetnu ložu. Takođe, morate znati da kamilica cvjeta u periodu od aprila do septembra.

Najbolje će rasti na mjestima koja su izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti, a biće joj potrebna i velika doza topline.

Kako biste uspješno posadili biljku kamilice iz vrećice čaja, potrebna vam je svježa kesica ili svježiji čaj koji možete kupiti na mjeru u trgovinama zdrave hrane. Svaka vrećica sadrži sušenu kamilicu koja će proklijati čim dospije u kontakt sa vodom i zemljom, jer je ona ipak izdržljivo poljsko bilje.

Sve što morate napraviti jeste istresti sadržaj čaja iz vrećice i lagano ga izmrviti prstima da biste usitnili veće cvjetove ako ih ima. Uzmite saksiju, napunite je svježom zemljom i obilno zalijte, a onda pospite kamilicu po njenoj površini i pronađite joj mjesto gdje će imati dovoljno sunca. Nakon kratkog vremena vidjećete lagani razvoj biljke.

U slučaju da želite posaditi kamilicu u vrtu ili dvorištu, savjetujemo vam da to napravite u periodu od marta do septembra. Ipak, u saksiji kamilica može uspjeti i vani, čak i tokom hladnijih dana.