9 jednostavnih savjeta za zdraviji dom

Dizajnerica enterijera Georgia Ezra podijelila je nekoliko savjeta kako da svoj dom učinite zdravijim i udobnijim mjestom za život.

Skoro sve ove savjete znamo, i mislimo da se podrazumjevaju, ali istina je da ih nas ne primjenjuje redovno, zbog čega se u svom domu nekad i ne osjećamo dobro. Napravite eksperimetn, primjenjujte ove savjete jedan određeni period, pa uporedite kvalitet života i atmosferu u domu u odnosu na uobičajnu.

Spremite krevet

Ezra savjetuje da svako jutro raspremite krevet nakon što se probudite jer ćete se osjećati bolje, a i pomoći će vam u razbuđivanju. Takođe, bićete efikasniji tokom cijelog dana ukoliko započnete jutro na ovaj način.

Ne ostavljajte prljavo posuđe

Operite posuđe. Upravo ova stavka krucijalna je za uredan i zdrav dom. Ezra savjetuje da suđe ne ostavljate, već da ga perete svaki dan. Međutim, ako vam je ostalo suđe od prethodnog dana najbolje je oprati ga odmah ujutro, jer će vam to podići raspoloženje.

Pravilo broja pet

Pravilo broja pet podrazumijeva da svaki put kada ustanete sa kauča ili od radnog stola, izaberete pet stvari koje ćete jednu po jednu riješiti, ukloniti ili očistiti. Biće dana kada će se nakupiti i po sat vremena čišćenja, a rezultat je čista kuća.

Još uvijek nemate biljke u domu? Stvarno?

Ubacite biljke u vaš dom jer će izgledati ljepše, ali će i doprinijeti vašem mentalnom i emotivnom razvoju, smanjiti stres i poboljšati koncentraciju. Nebitno je o kojoj vrsti cvijeća je riječ.

Prirodno svjetlo je ključ sreće

Prigrlite prirodno svjetlo jer će vas ono razbuditi i učiniti sretnijim. Zimi su ljudi više depresivni, jer nema dovoljno sunčeve svjetlosti, ali ako skupite paravane, odvrnite žaluzine i pustite svjetlost u vaš dom sigurno će biti bolje. Prirodna svjetlost podstiče proizvodnju serotonina koji je zadužen za sreću i dobar osjećaj.

Mirisne svijeće takođe mogu pomoći

Kvalitetne mirisne svijeće su skupe, ali mogu značajno podići atmosferu u domu, a i djelovati smirujuće.

Smanjite broj “izloženih” stvari

Riješite se nereda koji se nalazi na vratima frižidera. Uklonite magnete, kalendare, menije i okvire fotografija kako biste rastretili dom. Očistite i frižider. Pobacajte stare tegle i nepotrebne stvari. isto uradite i sa policama, riješite se starih i nepotrebnih ukrasa, sitnica i drugih nepotrebnih stvari.

Sredite ormare

Generalno, smanjite broj stvari u domu. Spakujte ih u kutiju i sklonite kako biste vidjeli da li će vam nedostajati. Ukoliko vam ne bude nedostajala nijedna stvar, donirajte ih dobrotvornim udruženjima ili pobacajte.