Kako odabrati sto u zavisnosti od oblika i veličine prostorije?

Prilikom odabira stola trebali bismo obratiti pažnju na nekoliko faktora, a najvažniji su oblik i veličina prostorije za koju kupujemo ovaj važan komad namještaja.

1. Okrugli sto

Uvijek imajte na umu da ovaj tip stola nije idealan za veliki broj ljudi. Takođe je prikladniji za manje prostorije. Ako pokušavate uštedjeti na prostoru ili pak manju sobu vizuelno učiniti većom, u tom slučaju okrugli sto je pravi izbor za vas.

2. Pravougaoni sto

Kada su u pitanju pravougaone blagovaonice i kuhinje, sto istog oblika najčešći je odabir. Ujedno se radi i o optimalnom odabiru jer pravougaoni sto najbolje pristaje pravougaonoj prostoriji.

3. Kvadratni sto

Baš kao i u prethodnom slučaju, kvadratni stolovi sjajni su za sobe kvadratnog oblika jer se tako održava balans i simetrija u prostoriju. Obično su dovoljno veliki za 4 osobe ili maksimalno 8 osoba kako ne bi previše opteretili prostor.

4. Ovalni sto

Sto ovog oblika po “osobinama” je sličan pravougaonom, ali zaokuplja manje prostora zahvaljujući zaobljenim vrhovima. Sjajan je odabir ako imate usku prostoriju i veći broj ljudi koje svakodnevno morate smjestiti za sto.

 

(zadovoljna.hr)