Najveće greške koje radimo kod čišćenja prašine

Čišćenje prašine za većinu ljudi jedan je od najmrskijih kućanskih poslova koje ne vole obavljati. Upravo je zato važno da ‘iz prve’ obavimo posao kako spada. Donosimo vam popis grešaka kod čišćenja prašine koje često radimo i koje treba izbjegavati.

1. Koristimo pernati čistač prašine. Ovaj ‘alat’ za čišćenje zapravo vam ne čini uslugu jer njime samo prenosite prašinu s jedne površine na drugu. Zato radije izaberite čistače od mikrovlakana ili elektrostatične krpe za brisanje prašine.

2. Ne čistimo klima uređaj. Ne zaboravite prilikom čišćenja pobrisati ili usisati prašinu s klima uređaja jer će u suprotnom sva prašina nakupljena na njemu završiti u prostoriji čim ga uključite.

3. Čistimo prašinu na ‘suho’. Kada prašina dugo stoji onda se i suši pa ju je teže skupiti i ukloniti sa željene površine. U tom slučaju svoju krpu za brisanje našpricajte vodom ili sprejem za čišćenje kako biste je lakše i brže obrisali.

4. Sredstva za poliranje nanosimo direktno na namještaj. U uputama za korištenje većine sredstava za poliranje drvenog namještaja stoji kako se moraju nanositi na krpu ili spužvu, a ne direktno na namještaj. Kršenje tog pravila dovodi do stvaranja ‘ljepljivog’ sloja na namještaju koje na sebe veže prašinu.

5. Zaboravljamo promijeniti ili očistiti filter usisavača. Zaštopani filteri vraćaju skupljenu prašinu nazad u prostor i zato je važno da se pridržavate preporuka proizvođača usisavača o tome koliko često treba mijenjati filtere ili ih čistiti.

Izvor – zadovoljna.dnevnik.hr

Foto – Guliver/ThinkStock