4 najčešće greške prilikom uređenja enterijera

Uređenje vlastitog doma može biti pravi izazov, jer je važno oslanjati se isključivo kreativnost, ali i obratiti pažnju na sve moguće pogreške koje mogu biti  napravljene u tom procesu.

Svi žele napraviti ugodan životni prostor koji će istovremeno biti funkcionalan, ali uređen prema ličnom stilu. Zato se često dešava da zbog želje za savršenom oazom, donosimo ključne pogreške koje narušavaju sklad i ljepotu našeg doma.

Zbog toga vam u nastavku donosimo četiri česte greške koje pravimo prilikom uređenja doma:

1.Bijela garnitura za sjedenje

Bijela boja za veoma čest izbor kada se radi o garniturama za sjedenje jer se slaže uz sve boje i pruža mnoge mogućnosti za dekoraciju ostatka prostora. Međutim, na njoj se često mogu naći tragovi prljavštine koju je teško očistiti. Ako se odlučite za bijeli kauč, preko njega stavite prostirku u bež ili sivoj boji kako bi se izbjegla česta prljanja.

bijeli kauc

2. Šareni zidovi

Jarke boje, upečatljivi uzorci i previše dekorativnih detalja na zidovima nisu dobar izbor, jer ne samo da vizuelno smanjuju prostor, nego će ga učiniti pretrpanim. Ako imate dobru ideju za dekoraciju zidova, odlučite se samo za jedan zid u prostoriji ili ravnomjerno rasporedite dekor, pogotovo ako je prostorija mala.

zidovi

3. Neudobne trpezarijske stolice

Možda zvuči očigledno, ali treba da isprobate stolice prije nego što ih kupite. Sjedite na njih ležerno i opušteno, kako biste bili sigurni da su dovoljno udobne za vas i vaše goste.

stolice

4. Prozori bez zavjesa i draperija

Iako u nekim slučajevima može izgledati moderno i donijeti toplotu i svjetlost u dom, prozori bez ikakvih zavjesa reflektuju UV zrake koje mogu oštetiti namještaj. Osim toga, dnevni boravak bez zavjesa daje utisak neurednosti i nedovršenog uređenja.

zavjese