Kako se riješiti mahovine u dvorištu?

Zadatak kojem se sigurno ne radujemo prilikom proljećnog sređivanja dvorišta je uklanjanje mahovine i lišajeva na terasama i vrtnim stazama.

Postoji nekoliko efikasnih načina za uklanjanje mahovine – hemijskim sredstvima, struganjem, ili pomoću uređaja za čišćenje pod pritiskom.

Hemijska sredstva nemojte koristiti na drvenim površinama jer je drvo osjetljivo i može doći do trajnih oštećenja. U takvim slučajevima bolje je koristiti stare i isprobane kućne recepte.

Ako treba da uklonite mahovinu, travu ili neki drugi korov oko kamenih ploča, onda je rješenje u redovnom pljevljenju ili spaljivanju. Postupak spaljivanja korova vjerojatno ćete morati nekoliko puta da ponovite.

Lišaji se sa vrtnog namještaja mogu ukloniti sokom odlimuna ili sirćetom. Namještaj od mekanog drveta očetkajte grubljom četkom.

Prilikom čišćenja balkonske ograde prvo treba skinuti rđu žičanom četkom. Domaći recept za uklanjanje rđe je vruća voda pomješana sa limunovim sokom.

Međutim, to baš i nije trajno rešenje. Na zarđala područja, za uspješnu i dugotrajnu borbu protiv rđe, prvo nanesite specijalni primarni premaz, a zatim ogradu premažite bojom u dva sloja.