3D štampane alge mogle bi revolucionisati način na koji pravimo stvari

Plastični otpad preplavljuje deponije i uništava vodene tokove, ali srećom, zeleni dizajn je tu kako bi spasio svijet. Holandski dizajneri Eric Klarenbeek i Maartje Dros stvorili su bioplastiku napravljenu od algi koje se mogu 3D štampati u gotovo svakom obliku – i konačno bi svijetu mogla da obezbijedi održivu zelenu alternativu plastici.

Klarenbeek i Dros počinju kultivacijom algi, koje se zatim suše i prerađuju u tečni bioplastični materijal koji se može koristiti za 3D predmete.

AntoineRaab3-1020x610

Ovaj aligin polimer može se koristiti za proizvodnju bilo kojeg proizvoda, od pribora za jelo, ambalaže za kozmetiku do kante za smeće. Inovativni proces mogao bi u potpunosti zamijeniti proizvode od fosilnih goriva.

AntoineRaab-1020x610

Dizajneri vjeruju da proizvodi napravljeni od algi (koji apsorbuju ugljen-dioksid tokom fotosinteze) mogu revolucionirati proizvodni svijet.

“Alge su pogodne za izradu biomase jer mogu brzo filtrirati CO2 iz mora i atmosphere. Sve što nas okružuje – naši proizvodi, kuće i automobili – mogu vezati CO2. Ako razmišljamo u tom smjeru, proizvođači mogu donijeti revoluciju. Umjesto nulte emisije CO2 trebamo ‘negativnu’ emisiju”, rekli su dizajneri.

AntoineRaab4-1020x610

Bioplastika od algi nije prvi inovativni materijal te vrste, prije nekoliko godina Klarenbeek je stvorio prvu 3D štampanu stolicu izrađenu od živih gljiva.

FlorentGardin3-889x593algaeproductsstudioericklarenbeekanddros-1020x610