Vila Jovanke Broz uskoro na prodaju

Srbija ne može da izdvoji dva i po miliona eura za renoviranje vile na Dedinju u kojoj je živjela nekadašnja prva dama Jugoslavije Jovanka Broz, zbog čega će ta vila uskoro biti ili ponuđena na prodaju ili data u zakup nekome ko želi da uloži novac u njeno renoviranje, izjavio je za Večernje novosti direktor srbijanske Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić.

“Moguće je da neko uzme vilu u zakup na duži period, koji bi opravdao tolika investiciona ulaganja, a da mu se to što je uložio odbija od zakupnine, do polovine vrijednosti nekretnine”, kazao je Vorkapić.

Istakao je da je država kao vlasnik slobodna da radi sa vilom u Bulevaru kneza Aleksandra Karađoređevića 75 ono što misli da je najsvrsishodnije.

“Postoji nekoliko zemalja koje traže baš ovakve objekte za potrebe svojih diplomatsko-konzularnih predstavništava, bilo u zakup, bilo da ih kupe”, dodao je Vorkapić.

Nekadašnji dom Jovanke Broz u nadležnosti je Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, koja brine o tekućem održavanju i fizičko-tehničkom obezbjeđenju.

Kuća je bila zaključana od smrti Jovanke Broz 2013. godine do ove godine, dok je trajao ostavinski postupak.

Novosti navode da su njene lične stvari, nakit, odjeća, fotografije, ulja na platnu, kao i državni namještaj i umjetnine, uskladištene na drugom mjestu, kako ne bi propadale.

“Kuća od 750 kvadratnih metara, prekoputa Bijelog dvora, u izuzetno je lošem stanju”, piše list.