Napušteni šećerni mlin pretvoren u hotelski kompleks

Kompanija Vector Architects pretvorila je šećerni mlin iz šezdesetih godina prošlog vijeka u hotelski kompleks Alila Yangshuo u južnoj Kini. Hotel se nalazi između dvije kraške planine koje čine ovo područje u regiji Guangxi popularnim odredištem za turiste koji žele uživati u slikovitom pejzažu.

Hotelski kompleks nastoji  da miješanjem starih i novih arhitektonskih stilova sačuva industrijsko nasljeđe mjesta, pa su zadržane postojeće strukture šećernog mlina okruženog većim zgradama primarno korištenim za smještaj gostiju.

vector-architects-alila-yangshuo-hotel-guangxi-china-designboom-03

vector-architects-alila-yangshuo-hotel-guangxi-china-designboom-05

Glavna zgrada sada sadrži hotelsku recepciju, kafić, bar, višenamjensku dvoranu, galeriju i biblioteku, koji su raspoređeni oko reflektirajućeg jezera i potonulog trga u centru kompleksa.

vector-architects-alila-yangshuo-hotel-guangxi-china-designboom-09

Umjesto repliciranja materijala i teksture starih zgrada, arhitekte i dizajneri nastojali su upotrebiti uporedive, ali savremene materijale i metode gradnje kako bi uspostavili kontinuitet.

vector-architects-alila-yangshuo-hotel-guangxi-china-designboom-06

Zgrade, koje sadrže sobe za goste, izgrađene su pomoću šupljih betonskih blokova i betonskih ploča što je izbor koji osigurava jedinstvo s postojećim mlinom.

vector-architects-alila-yangshuo-hotel-guangxi-china-designboom-04

Sve nove zgrade dizajnirane su da ne odstupaju od susjednih struktura i smještene su u uređenim terenima namijenjenim vrtu za goste. Kompleks staza zamišljen je kao lobi na otvorenom, gdje se gosti mogu družiti i uživati u pogledu na okolne planine.

vector-architects-alila-yangshuo-hotel-guangxi-china-designboom-07 vector-architects-alila-yangshuo-hotel-guangxi-china-designboom-12